Jurnaliștii de la cotidianul francez Le Parisien au publicat astăzi un reportaj despre modul în care musulmanii din Franța le-au explicat copiilor lor tragedia de săptămâna trecută, când frații Kouachi și Amedy Coulibaly au ucis, cu sânge rece și în numele credinței, 16 oameni.
De origine algeriană, Souad are patru copii, cu vârste de 6,8, 11 și 13 ani, și locuiește în cartierul Chateau-Rouge, din arondismentul 18. Tânăra femeie mărturisește că au existat numeroase discuții în familia sa, pe marginea imaginilor văzute la televizor, dar că nu-i deloc ușor să le explici copiilor ce s-a întâmplat. "E complicat, criminalii ucigând în numele islamului, religia noastră. Islamul interzice să ucizi, dar spune și că Profetul este de neatins (cu referire la caricaturile lui Mahomed - n.r.). Dar, chiar dacă cei de la Charlie Hebdo au comis o blasfemie, asta nu înseamnă că trebuie uciși. Oricum, pentru mine e un mister și cum au reușit teroriștii să stea două zile sub cerul liber", spune Souad.
La rândul său, Ndiaye, în vârstă de 40 de ani, spune că nu a avut o discuție directă cu fiii săi de 12 și 15 ani, referitoare la atacul teorist de la sediul revistei Charlie Hebdo. "Asta nu-i privește pe ei. Caricaturile din Charlie Hebdo m-au șocat. Nu știu dacă au ținut sau nu un moment de reculegere la școală, nu am vorbit despre asta. Datoria mea este să-i cresc, în fiecare zi, în spiritul religiei și al respectului, nu să aștept producerea unor asemenea evenimente pentru a face asta", spune muncitorul dintr-o fabrică de confecții.
"Dacă părinții vor continua să le spună copiilor că nimeni nu are dreptul să-l deseneze pe Profet, că desenatorii de la Charlie Hebdo au depășit linia, să nu se mire dacă, la școală, își vor striga unii altora că acei caricaturiști și-au meritat soarta", consideră Kaiss, în vârstă de 44 de ani, musulman nepracticant.