Evenimentul Zilei > International > Atentatele de la PARIS. Complicele fra’ilor Kouachi va fi extrădat din Bulgaria
Atentatele de la PARIS. Complicele fra’ilor Kouachi va fi extrădat din Bulgaria

Atentatele de la PARIS. Complicele fra’ilor Kouachi va fi extrădat din Bulgaria

Fritz-Joly Joachin, despre care justiția franceză are informații că a fost un apropiat al fraților Said și Cherif Kouachi, autorii sângerosului atentat de la sediul revistei Charlie Hebdo, va fi extrădat din Bulgaria, potrivit deciziei de astăzi a magistraților bulgari.

Bărbatul de 28 de ani, de origine haitiană, a fost adus astăzi în fața tribunalului din Haskovo, pe numele său existând un mandat european de arestare, emis de autoritățile franceze, sub acuzația de"participare la un grup criminal armat, care intenționa organizarea de acte teroriste". Potrivit avocatului apărării, Radi Radev, suspectul ar putea fi extrădat "în următoarele 24 de ore". La rândul său, Joachin le-a declarat jurnaliștilor AFP că este "fericit că revine în Franţa" şi că nu îi este frică de o condamnare.

Cetățeanul francez a fost arestat, pe 1 ianuarie, în timp ce încerca să traverseze frontiera bulgaro-turcă, împreună cu fiul său de 3 ani, și alte două persoane, suspectate că ar fi avut contacte cu Cherif Kouachi. Însă, autoritățile bulgare l-au reținut doar pe Joachin, pe numele acestuia fiind, la momentul respectiv, emis un mandat de arestare europeană sub acuzația că și-a răpit copilul.

Potrivit autorităților franceze, Joachin intenționa să ajungă în Siria, via Turcia, acesta susținând însă, la momentul arestării, că de fapt dorea să petreacă o vacanță la Istanbul.

Unul dintre companionii săi ar fi fost Cheikh Diakhabi, francez condamnat în 2006 pentru că a intrat ilegal în Irak, pe care autoritățile turce l-au arestat pe 2 ianuarie, urmând să-l extrădeze în zilele următoare.

Companioana de origine turcă a lui Joachin, Imane Channa, este sora lui Younes Channa, arestat pentru participarea la o reţea de recrutare de jihadişti în Europa pentru grupul Statul Islamic, au mai precizat anchetatorii.