O explozie a făcut 15 răniţi sâmbătă, în apropierea unui birou pentru vot în alegerile prezidenţiale din Kandahar, în sudul Afganistanului, informează AFP, citând un responsabil al spitalului Mirwais.
În urma acestui atentat, 15 bărbaţi au fost răniţi şi aduşi la spital, a declarat doctorul Naimatullah, intervievat prin telefon.
Este primul incident semnificativ înregistrat în ţară după deschiderea scrutinului pentru primul tur al alegerilor prezidenţiale.
Secțiile de vot pentru alegerile prezidenţiale afgane s-au deschis sâmbătă la ora locală 07.00 (02.30 GMT). Aproximativ 9,6 milioane de alegători afgani, dintre care 34,5% fiind femei, sunt chemaţi să se prezinte la una dintre cele 4.928 de secţii de votare, pe fondul ameninţărilor proferate de talibani de a perturba scrutinul, informează AFP şi EFE.
„Votul a începutul în întreaga ţară”, a declarat Zabi Sadaat, purtător de cuvânt al Comisiei electorale. „Suntem bucuroşi că oameni formează deja cozi mari în faţa secţiilor de votare, aşteptând să îşi pună buletinele de vot în urne”, a spus el.
Talibanii şi-au înmulţit avertismentele la adresa celor circa 9,6 milioane de alegători pentru a-i descuraja să participe la scrutin. Ei au ameninţat joi că mujahedinii vor viza birourile şi centrele de vot care găzduiesc acest „spectacol”.
Televiziunea a arătat intrarea la un birou de vot din Herat (vest) unde o coadă lungă de alegători aştepta în soare, în timp ce reporterul de pe teren care comenta aceste imagini purta o vestă antiglonţ.
Un alegător din districtul Taimanai din Kabul a declarat pentru AFP: „Sunt aici ca să votez. Ştiu că există ameninţări, dar bombele şi atacurile fac parte din viaţa noastră de zi cu zi”. Întrebat telefonic, Mohuiuddin, 55 de ani, a adăugat: „Nu mi-e teamă, trebuie să votăm dacă vrem să putem să ne schimbăm viaţa”.
Campania electorală a început la sfârşitul lunii iulie cu un atentat soldat cu 20 de morţi. Peste alte 100 de persoane au fost ucise în atacuri revendicate de talibani de atunci.
Este cel de-al patrulea scrutin prezidenţial din istoria ţării, primul fiind organizat în 2004.
La scrutin participă 18 candidaţi, care concurează pentru un mandat de cinci ani, cei doi favoriţi fiind actualul preşedinte Ashraf Ghani şi premierul său Abdullah Abdullah, scrie Agerpres.