Atentat cu bombă la Teheran. Victima, un om de ştiinţă din domeniul nuclear | VIDEO

Atentat cu bombă la Teheran. Victima, un om de ştiinţă din domeniul nuclear | VIDEO

Un profesor universitar a fost ucis, azi, de o bombă ce a fost plasată în maşina lui de către un motociclist, atac ce pare similar celor comise împotriva cercetătorilor în domeniul nuclear din capitala iraniană, în urmă cu mai bine de un an, relatează BBC.

UPDATE 3: "Asasinarea unor oameni de ştiinţă iranieni nu va opri progresul nuclear al ţării", a declarat vicepreşedintele Mohammad Reza Rahimi, în replică la atentatul soldat cu moartea unui cercetător care lucra la un obiectiv atomic din Iran. "Astăzi, cei care pretind că luptă împotriva terorismului ne omoară oamenii de ştiinţă, dar ei trebuie să ştie că suntem mai hotărâţi ca niciodată să înaintăm pe calea progresului ştiinţific", a adăugat demnitarul iranian. Un coleg al defunctului profesor a declarat, pentru agenţia Fars, că profesorul Mostafa Ahmadi-Roshan lucra la un proiect privind crearea de membrane pe bază de polimeri, utilizate la separarea gazelor. UPDATE 2: "Bomba a fost una magnetică, asemănătoare cu cele folosite anterior în atentatele contra oamenilor de ştiinţă, realizate de israelieni sionişti", a spus guvernatorul adjunct al Teheranului, Safarali Baratloo. Martorii au declarat că au văzut doi oameni pe o motocicletă, care au fixat bomba pe maşină. O altă persoană aflată în maşină a fost rănită grav, precizezaă BBC. UPDATE 1: Profesorul universitar iranian lucra la centrala nucleară Natanz, informează agenţia de presă iraniană Mehr, citată de AFP. "Inginerul Mosfafa Ahmadi Roshan, care în urmă cu nouă ani şi-a luat licenţa în chimie la Universitatea Sharif, era director adjunct şi răspundea de probleme comerciale la obiectivul Natanz", a precizat Mehr. Sharif este cea mai prestigioasă facultate tehnică din Iran. La Natanz, principalul loc de îmbogăţire a uraniului în Iran, se află în funcţiune peste 8.000 de sisteme de centrifugare.

Potrivit agenţiei semioficiale Fars, un motociclist a plasat bomba pe maşină, cu un magnet, şi apoi a declanşat-o de la distanţă, producând explozia. O persoană a fost ucisă şi două rănite. Fars a identificat victima ca fiind Mostafa Ahmadi-Roshan, profesor universitar. Şeful serviciilor de urgenţă, Hassan Abbasi, a declarat că "un Peugeot 405 a explodat azi-dimineaţă, în apropiere de Facultatea de Ştiinţe Sociale, Universitatea Allameh Tabatai în estul Teheranului". "În spatele atentatului comis la Teheran se află Israelul, care încearcă să militarizeze situaţia, pentru a submina procesul electoral în Iran", a afirmat un viceguvernator iranian citat de Fars. Martori oculari au declarat, pentru Reuters, că două persoane şi-ar fi pierdut viaţa în atentat. "În loc să lupte într-un război convenţional, puterile occidentale şi aliaţii lor par să se bazeze mai mult pe tactici de luptă care să amâne, să întârzie progresele Iranului în domeniul nuclear", a spus Theodore Karasik, un expert pe probleme de securitate de la Institutul pentru Orientul Apropiat din Dubai. El a adăugat că folosirea bombelor cu magneţi este o practică obişnuită în operaţiunile sub acoperire. "Este o practică simplă de a elimina pe cineva. E simplă, curată şi eficientă", a spus el, citat de publicaţia "The Guardian". Atentate similare Ahmadi-Roshan avea 32 de ani, era absolvent al Universităţii pentru industria petrolului şi superviza Departamentul de îmbogăţire a uraniului de la Natanz, din provincia Isfahan.

Mai mulţi oameni de ştiinţă din domeniul nuclear au fost asasinaţi în ultimii ani. Autorităţile de la Teheran au dat vina pe Israel şi SUA pentru aceste atacuri. Ambele ţări au negat acuzaţiile, precizează BBC. Unul dintre atentatele recente, de acest gen, a avut loc în urmă cu aproape doi ani, când profesorul universitar Massoud Ali Mohammadi, de 50 de ani, a fost ucis de o bombă acţionată cu telecomandă, de la distanţă, în timp ce pleca de acasă, în 12 ianuarie 2010. Informaţiile de la acea vreme spuneau că Mohammadi era un fizician nuclear, dar ulterior s-a dovedit că era expert într-o altă ramură a fizicii. Au existat confuzii şi în privinţa unor conotaţii politice, deoarece se pare că acesta ar fi avut legături cu un candidat al opoziţiei la alegerile prezidenţiale. În cele din urmă, în august 2011, un iranian, Majid Jamali Fashi, a fost condamnat la moarte pentru comiterea acestui atac, autorităţile de la Teheran susţinând că fusese plătit de agenţia de spionaj israeliană Mossad. Israelul nu comentează astfel de acuzaţii. Explozii în 2010

Ne puteți urmări și pe Google News

Metoda pare similară cu explozia de atunci şi cu cea folosită într-un alt atac din 2010, în care a fost rănit fostul profesor universitar Fereydun Abbasi-Davani, acum şeful Organizaţiei iraniene pentru Energie Atomică. În noiembrie 2010, Majid Shahriari, profesor la Facultatea de Inginerie Nucleară de la Universitatea Shahid Beheshti a fost ucis la Teheran, după ce o bombă a fost ataşată de maşina sa de către un motociclist.

Programul nuclear iranian este unul controversat. În timp ce autorităţile de la Teheran susţin că este vorba de un proiect cu scopuri paşnice, energetice, SUA şi alte state occidentale cred că este vorba despre construirea unor arme nucleare.

<iframe src="http://www.youtube.com/embed/pAjdioynz8o" width="420" frameborder="0" height="315"></iframe>