Ateliere pentru nevăzători

Ateliere pentru nevăzători

Timişorenii sunt invitaţi miercurea viitoare să trăiască senzaţiile copiilor nevăzători, în cadrul unui atelier unde vor realiza cărţi şi jocuri tactile. Atelierul va începe de la ora 19.00, la Librăria Cărtureşti de pe strada F. Mercy din Timişoara.

Până atunci, lucrări de pictură şi modelaj realizate de micuţii nevăzători pot fi vizionate în cadrul unei expoziţii. Promotorii proiectului şi-au propus să-i înveţe pe părinţii acestor copii cum să se joace cu ei şi cum să le propună activităţi recreative. Organizaţia Terapia prin Artă – Doina Pocioianu anunţă astfel finalizarea proiectului „Modelarea emoţiilor prin artă”. Cu această ocazie lansează „Ghidul de bune practici de art-terapie pentru specialiştii care lucrează cu copiii nevăzători” şi cărţi tactile de poveşti, realizate de art-terapeuţi. Cărţi cu colaje

Sudoku, cu cifrele scrise din mărgele în limbaj Braille, un labirint şi „Nu te supăra frate”, care a primit şi un zar adaptat, cu cifrele în relief sub forma unor mărgele, sunt primele jocuri tactile disponibile pentru copiii nevăzători.

„Capra cu trei iezi”, „Mica sirenă” şi „Punguţa cu doi bani” au pe câte o filă povestea, iar pe pagina alăturată obiecte lipite: lupul are coada din blană naturală, iezii au corniţele şi copitele din bucăţi de scoică, scaunul de ceară e chiar din ceară. Pentru fiecare obiect sau material s-au folosit unele cât mai asemănătoare, pentru a-i ajuta pe copii să intre cât mai aproape de miezul poveştii.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Pentru noi a fost foarte greu de crezut că asemenea activităţi pot însemna atât de mult pentru aceste familii. Ca să realizăm jocurile şi cărţile am încercat să ne punem în locul lor”, a povestit Beatrice Căiţanu, preşedinta Asociaţiei Lux Animae, parteneră în proiect.