Ataturk, salvatorul Turciei de la dezintegrarea totală
- Florian Olteanu
- 7 decembrie 2024, 10:13
Ataturk, salvatorul Turciei de la dezintegrare. Un pașă otoman a reconstruit Turcia din ruinele unui imperiu decăzut de un secol.
Evenimentul Istoric prezintă mereu personalități cu rol determinat în istoria statelor lumii. Cel mai recent număr al Evenimentului Istoric, numărul 81, dedică un articol dedicat lui Kemal Mustafa Ataturk.
Revista poate fi cumpărată de la chioșcurile de ziare sau de pe edituradecarte.ro. Adăugând la comandă, o revistă Evenimentul Istoric sau o revistă Capital, comanda este scutită de taxe de transport. În plus, cu numai 12 lei pe ediție, îți poți descărca pe gadgetul preferat edițiile integrale ale Evenimentului Istoric pentru a-ți crea propria arhivă on-line.
Ataturk a oprit colapsul Turciei
Turcia (Imperiul Otoman) a fost poate singura putere învinsă a Primului Război Mondial care a ieșit cu fruntea sus și a avut o evoluție ascendentă timă de un secol, cu plecare din 1923. Germania, Ungaria, Bulgaria, Austria, au cunoscut o ridicare interbelică, apoi o cădere după Al Doilea Război Mondial, fiind împărțite „frățește” între capitaliști și comuniști.
Ataturk - un reformist
Născut la Selanik - Salonicul de azi, în 1881, Kemal Mustafa a fost un general reformist. A contratacat puternic forțele pro-imperiale decadente dar și forțele grecești care după Tratatul de la Sevres din 1920 visau la ocuparea Constantinopolului.Britanicii i-au instigat pe greci să forțeze nota, deși la Sevres, li se oferise autonomie în Smyrna, cu un control turc formal. La Lausanne în 1923, a avut loc tratatul care schimba populația turcă din Grecia cu aceea greacă din Turcia, cu excepția celor două orașe, Salonic și Istanbul, unde comunitățile turcă, respectiv greacă rămâneau pe loc.Proclamarea Republicii Turcia a avut loc la 29 octombrie 1923.
Moștenirea „Tatălui Turciei”
Ataturk - tatăl Turciei - a considerat islamul drept „religia unor beduini”. De aceea a considerat că islamismul trebuia oprit de la a mai ajunge la putere. Moscheea Sfânta Sofia a devenit muzeu. Limba turcă se va scrie folosind caractere latine, nu simboluri arabe. A mutat Capitala la Ankara, în centrul Anatoliei și a preluat modelul de Parlament început de Tanzimat. Primele lucrări ale acestuia au fost într-un fel de grajduri pentru cai, fiindcă străvechea citadelă romană Ankyra numită ulterior și Angora nu era decât un sătuc de tipul celor otoamane, unde doar minaretele geamiilor erau cele mai înalte edificii.