Atacurile cibernetice s-au intensificat în România. Zilnic avem 6.000 de incidente de securitate

Atacurile cibernetice s-au intensificat în România. Zilnic avem 6.000 de incidente de securitate Atacurile cibernetice din România. Sursa foto: Pixabay

Atacurile cibernetice s-au intensificat în România. Aproape zilnic avem în jur de 6.000 de incidente de securitate. Atacurile sunt la adresele cu domeniile „.ro”. Anunțul a fost făcut de către directorul general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI), Victor Vevera.

Atacurile cibernetice s-au intensificat în România

Victor Vevera a mai subliniat în conferinţa de specialitate că „zona de domenii care s-au creat de la început există și funcţionează”. De asemenea, a mai spus că „până acum ne-am făcut bine treaba, nu vreau să fiu modest. În principiu, sunt cam 6.000 de incidente pe zi la adresa domeniilor .ro”.

Directorul general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică a avertizat atacurile cibernetice „pot să fie atacuri, greşeli umane şi o mulţime de alte lucruri”, dar este convins de faptul că „urmează şi alte dezvoltări, pentru că trebuie să ţinem pasul cu ceea ce înseamnă 5G, 6G”.

Victor Vevera: IoT va fi parte din viaţa noastră

Directorul general  a mai menționat că „IoT va fi parte din viaţa noastră, pornind de la televizoare, maşini de spălat, casele inteligente, maşinile inteligente, dispozitive precum ceasuri și alte aparate dotate cu tehnologie ultramodernă.

Lines, Transmission, Utilizator, SafetyAtacurile cibernetice s-au intensificat în România. Sursa foto: Pixabay

Potrivit directorului ICI-Bucureşti, digitalizarea reprezintă viitorul, iar „telefonul reprezintă o dovadă de democraţie”. În opinia sa „fără digitalizare nu se mai poate trăi şi asta s-a dovedit deja”.

Lumea a devenit dependentă „de telefoanele mobile, de comunicaţii, de accesul la internet şi nu doar în spaţiile să le spunem paşnice”. a mai declarat directorului ICI.

Atacurile cibernetice, o prioritate pentru specialiștii din România

Victor Vevera a dat exemplul Ucrainei care „ne arată că internetul este un aliat care e folosit în ambele sensuri de către cele două părţi în conflict. Pe de altă parte, telefonul mobil, conectivitatea este şi o dovadă de democraţie, implicit a fiecăruia”.

Directorul general al ICI amintește de Inteligenţa Artificială, „un instrument pe care trebuie să învăţăm să-l folosim. Zona digitală este într-o totală dezvoltare” ca și atacurile cibernetice care se adaptează odată cu dezvoltarea tehnologiei.

Mai mult, Vevera atrage atenția că „trebuie să ne adaptăm, pentru că tehnologia vine peste noi. Dacă nu ne adaptăm vom rămâne în urmă”.