În ultima perioadă bazele de date ale principalelor instituții din România au fost ținta atacurilor cibernetice, iar sistemul medical nu a făcut excepție. Au fost câteva zile critice în care medicii nu au avut acces la baza de date a pacienților.
Atacurile cibernetice, o amenințare majoră pentru sistemul medical
Autoritățile din domeniul Sănătății atrag atenția că atacurile cibernetice reprezintă unul dintre pericolele majore pentru pentru sistemul medical. În aceste condiții, oficialii din Sănătate împreună cu specialiști în IT lucrează la un plan de implementare a directivelor europene privind securitatea cibernetică.
Trei puncte vitale au fost abordate miercuri, 19 iunie, la conferința Romanian Cyber Care Health. Specialiștii au adus în discuție securitatea cibernetică în instituțiile de sănătate, asigurarea protecției pacienților precum și blocarea atacurilor cibernetice.
Digitalizarea serviciilor medicale vulnerabilizează sistemul de sănătate
Pe fondul digitalizării serviciilor, sistemul medical devine vulnerabil în fața atacurilor cibernetice, aspect consemnat și de Adriana Cotol, președinte Asociația pentru Informare, Educație și Prevenție în Sănătate.
„Din păcate, atacurile cibernetice asupra instituțiilor medicale au luat amploare în ultima perioadă. În aceste condiții, România se confruntă cu o mare provocare care reprezintă şi o oportunitate de a implementa măsuri pentru siguranța cibernetică.
Este un subiect crucial pentru păstrarea integrității sistemului de sănătate care se digitalizează. Implementarea noilor tehnologii digitale creşte riscul de măsuri la atacurile cibernetice. Acesta este motivul pentru care astăzi ne-am reunit la o conferință. Pentru aduce împreună reprezentanți oficiali guvernamentali, reprezentanți ai mediilor publice şi private pentru a căuta soluții”, a precizat Adriana Cotel.
Soluțiile identificate de experții în sistemul medical
Una dintre soluțiile identificate de specialiștii prezenți la conferința Romanian Cyber Care Health constă în pregătirea specialiștilor în sistemul medical, care să fie familiarizați cu atacurile cibernetice asupra serviciilor de sănătate.
„Este foarte important să avem specialiști în domeniul sănătății. Specialiști care să fie familiarizați şi care să se expună din ce în ce mai puţin atacurilor cibernetice, care se vor vedea ulterior în accesul la serviciile de sănătate”, a conchis Adriana Cotel, Președinte Asociația pentru Informare, Educație și Prevenție în Sănătate.