Urșii de pe Valea Prahovei au fost mutați de autorități în alte zone din țară în speranța că vor reduce incidentele legate de aceștia. Numai că, prezența lor sperie din ce în ce mai mult românii, mai ales că locuințele lor sunt distruse de aceste animale.
În județul Gorj, mai mulți urși au spart ferestre și uși în timp ce căutat de mâncare și au ucis animale din gospodării. Mai mult, oamenii au început să se teamă să mai iasă din casă.
Tot mai mulți urși fac probleme oamenilor
În județul Mureș, un cioban a fost atacat de un urs în timp ce încerca să-l alunge de la stână. Bărbatul de 42 de ani din satul Gălățeni, a fost internat la Chirurgie Plastică.
Situația devine tot mai preocupantă în aceste zone. Mai periculoase sunt ursoaicele cu pui, care ar face orice pentru a-i apăra.
„A fost mușcat de un urs în regiunea membrului inferior stâng. Este stabil hemodinamic”, a declarat medic UPU Târgu Mureș, Liana Ciobnu.
De curând, o ursoaică cu pui a fost alungată de jandarmi înainte să provoace pagube sau vreun atac. De pe Valea Prahovei, urșii au fost mutați în Gorj. Însă și aici au început să se aproprie extrem de mult de oameni și să le amenința viașa.
Urșii își fac apariția după lăsarea întunericului
În ultimele săptămâni, au avut loc o creștere a atacurilor asupra animalelor din gospodării. După lăsarea nopții, animalele coboară din pădure și atacă tot ce prind în cale.
„S-a repezit în capre, una care a prins-o a ștrangulat-o de gât. A fost ursoaică cu pui. Vin noapte și șacali, porci mistreți, suntem în junglă”, a spus o localnică.
„Noaptea, a lătrat câinele foarte tare voia să se urce în castan. Doarme aici, că în spatele nostru e pădure”, a spus o alta.
Primarul a primit notificări oficiale cu privire la faptul că urșii au fost transferați în această zonă după ce au cauzat probleme în regiunea Valea Prahovei. Dumitru Turbăceanu, primar al comunei Baia de Fier, se arată consternat de metoda autorităților de a reloca urșii.
De pe Valea Prahovei, urșii periculoși au ajuns la Baia de Fier, Novaci, Polovragi, Rânca, alte zone turistice.
Oamenii primesc în mod regulat mesaje prin sistemul Ro Alert care îi sfătuiesc să rămână în interiorul caselor lor. Din cauza întunericului, utilizarea armelor de vânătoare devine aproape imposibilă în această localitate. Ca soluții temporare, oamenii își folosesc câinii de pază și claxoanele mașinilor.
O analiză recentă a situației urșilor din România a scos la iveală faptul că pe teritoriul țării ar exista în jur de 3.000 de exemplare. Dintre aceștia, un număr extrem de mare ajung să producă pagube mari în sectorul zootehnic