În ordine cronologică, acestea sunt atacurile care au lovit Marea Britanie şi care, încă sunt întipărite în amintirile oamenilor:

22.05.2017

Atentatul terorist din Manchester: O explozie puternică s-a produs luni seara la sala de concerte Manchester Arena, la finalul unui concert al solistei americane Ariana Grande, transmit agențiile de presă internaționale. Un bilanț actualizat al poliției confirmă că incidentul s-a soldat cu 19 morți și aproximativ 50 de răniți.

Gruparea Stat Islamic a revendicat atentatul terorist din Manchester, spunând că acesta reprezintă „doar începutul” atacurilor ISIS, anunță presa internațională.

22 martie 2017

Atentatul de la Westminster a fost un atac terorist care a avut loc pe 22 martie 2017  pe podul Westminster, în Piaţa Parlamentului şi în perimetrul Palatului Westminster din centrul Londrei. Un bărbat a intrat cu maşina în oamenii care traversau Podul Westminster, apoi a atacat cu un cuţit un poliţist de la Parlamentul britanic. Atacatorul a fost într-un final împuşcat de forţele de ordine.

Atacatorul se numeşte Khalid Masood, născut în UK sub numele de Adrian Elms într-o familie interetnică: mamă britanică (17 ani), tatăl probabil din Africa sub-sahariană. Are probleme grave „cu legea” de la 19 ani, ultima în 2003 când înjunghie facial o persoană. Se converteşte la islam şi predă limba engleză în Arabia Saudită, apoi revine în Marea Britanie. 

5 decembrie 2015

 Trei persoane au fost rănite, după ce un bărbat le-a înjunghiat în staţia de metrou Leytonstone din Londra. Poliţia l-a arestat pe suspect, anunţând că tratează incidentul ca fiind unul "terorist". Suspectul a strigat, în timpul comiterii atacului, "Aceasta este pentru Siria". Atacul comis a avut loc după ce Parlamentul a votat, la 3 decembrie 2015, pentru extinderea în Siria a bombardamentelor asupra grupului Stat Islamic.

22 mai 2013

MAREA BRITANIE: Un soldat, Lee Rigby, în vârstă de 25 de ani, a fost ucis de doi bărbaţi în apropierea unei cazarme militare a Royal Artillery, la Woolwich, un cartier din sud-estul Londrei. Cei doi agresori îi încurajau pe trecători să filmeze scenă în timp ce îşi atacau victima strigând "Allah Akbar".

29 aprilie 2013

Studentul Pavlo Lapshyn l-a înjunghiat mortal pe pensionarul musulman Mohammed Saleem (82 de ani), declarând că voia să înceapă un război între rase. Mai mult, la 28 mai, 21 iunie şi 12 iulie 2013, făptaşul a detonat trei bombe în preajma a trei moschei din zona West Midlands, însă atentatele au eşuat. La 25 octombrie 2013, Pavlo Lapshyn a fost condamnat la 45 de ani de închisoare.

21.07.2005

Alertă de atentat cu bombă la Londra – Grupări indigene în legătură cu Al Qaeda

7 iulie 2005

MAREA BRITANIE: Patru atentate sinucigaşe coordonate la ora de vârf în trei trenuri de metrou şi un autobuz din Londra au provocat moartea a 56 de persoane şi 700 de răniţi. Ele au fost revendicate de o grupare care susţinea că face parte din reţeaua teroristă Al-Qaida.

24.09.2004

Complot cu dispozitiv de dispersare radiologică în Londra – Posibil Al Qaeda

05.01.2003

Complot terorist cu ricin în Londra – Posibile conexiuni cu un număr de grupări teroriste islamice

15 august 1998

 Marea Britanie a fost afectată de cel mai grav carnagiu în 30 de ani de conflict în Irlanda de Nord. Un atentat cu maşină capcană la Omagh (centrul provinciei Ulster) a provocat moartea a 29 de persoane şi 220 de răniţi. Atentatul a fost revendicat de un grup disident din Armata Republicană Irlandeză (IRA) care se opunea procesului de pace.

Se poate spune că “era” atacurilor teroriste a început în 1968 când gruparea Frontul Popular pentru Eliberarea Palestinei a deturnat un avion şi a luat ostatici.

Surse informaţii: SRI, stiripesurse.ro