Evenimentul Zilei > International > Atacuri chimice în Siria? Investigația a fost blocată de la Moscova. Ce planuri are Rusia?
Atacuri chimice în Siria? Investigația a fost blocată de la Moscova. Ce planuri are Rusia?

Atacuri chimice în Siria? Investigația a fost blocată de la Moscova. Ce planuri are Rusia?

Rusia le-a cerut statelor membre ale Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) să voteze joi împotriva finanţării unei noi echipe de anchetatori însărcinată să descopere responsabilii pentru atacuri cu arme chimice în Siria.

Noul buget al OIAC, supus joi votului statelor membre, prevede finanţarea echipei de identificare şi anchetă (IIT) autorizate din iunie 2018 să atribuie responsabilitatea pentru atacurile chimice în Siria.

O respingere a bugetului OIAC – supus la vot pentru prima dată anul trecut, la cererea Moscovei şi a Teheranului – ar paraliza funcţionarea organizaţiei cu sediul la Haga.

În cadrul reuniunii anuale, într-o atmosferă tensionată între cele 193 de state membre, SUA au acuzat Rusia de „camuflare” a utilizării armelor chimice de către aliatul Moscovei, regimul sirian al lui Bashar al-Assad.

„Dacă finanţarea IIT provine din contribuţii voluntare (fondurile vărsate anual de statele membre – n.r.), asta nu înseamnă decât un lucru”, a declarat ambasadorul rus Aleksandr Şulghin.

„Asta ar însemna că, practic, comanditarii IIT vor angaja pretinşi anchetatori (…) pentru a elabora concluzii care convin obiectivelor sponsorilor”, a mai spus el. „Este îngrijorător. Ceea ce se întâmplă în jurul Douma confirmă acest lucru”, a adăugat el cu prilejul reuniunii.

Directorul OIAC, Fernando Arias, a apărat luni un raport al anchetatorilor săi privind un atac cu presupuse arme chimice în oraşul sirian Douma, în pofida divulgării unor documente secrete de către WikiLeaks care face să planeze îndoieli asupra acestor concluzii.

Moscova a pus tot timpul sub semnul îndoielii veridicitatea informaţiilor despre atacurile chimice din Siria şi a afirmat că ele au fost înscenate, respingând raportul organizaţiei că la Douma s-a folosit clor în timpul unui atac soldat cu circa 40 de morţi în aprilie 2018.