Evenimentul Zilei > International > ATACUL TERORIST DIN MUNCHEN. Polițiștii au făcut un raid în locuința criminalului care a ucis nouă persoane în mall
ATACUL TERORIST DIN MUNCHEN. Polițiștii au făcut un raid în locuința criminalului care a ucis nouă persoane în mall

ATACUL TERORIST DIN MUNCHEN. Polițiștii au făcut un raid în locuința criminalului care a ucis nouă persoane în mall

Un tânăr de 18 ani germano-iranian a fost cel care a deschis focul într-un mall aglomerat din Munchen și la un Mc Donald”s din zonă, ucigând nouă persoane și rănind alte 16 înainte de a se sinucide, a anunțat șeful poliției din capitala bavareză, în această dimineață.

Polițiștii au anunțat, cu precauție, că pericolul a trecut, sâmătă dimineața, la mai bine de șapte ore de la atac și după ce orașul a rămas blocat, toate sistemele de transport fiind închise, în timpul operațiunii masive de căutare a autorilor, scrie The Telegraph. Polițiștii au anunțat că au găsit un cadavru lângă scena atacului și era al trăgătorului, care se pare că ar fi acționat singur. 

Șeful poliției din Munchen, Hubertus Andrae, a declarat într-o conferință de presă că suspectul avea dublă cetățenie, trăia în Munchen și motivul său este „total neclar”. Andrae a spus că a fost găsit corpul suspectului la circa două ore și jumătate după atac, fiind identificat pe baza unor declarații ale amrtorilor și a unei filmări de pe camerele de supraveghere cu circuit închis din mall. Nu era cunoscut anterior poliției și nu există încă dovezi că ar fi avut legături cu organizații teroriste. 

Martorii au declarat că trei bărbați cu arme de foc au fost văzuți lângă mall-ul Olympia Einkaufszentrum. Totuși, șeful poliției spune că două persoane care au părărsit rapid zona au fost anchetați, dar „nu aveau nicio legătură cu incidentul”. Andrae a explicat că victimele includ tineri și copii, iar între cei 16 răniți, trei se află în stare gravă. 

După atacul din mall, unul dintre cele mai mari din Munchen, autoritățile au transmis un sms, o alertă pe telefoanele mobile, declarând „situație de urgență” și cerând oamenilor să stea în case, în timp ce toate căile ferate, metrourile și tramvaiele au fost oprite în oraș. 

A fost al treilea act major de violență împotriva civililor din Europa de Vest în ultimele opt zile” Atacurile precedente, din stațiunea franceză Nisa, și din trenul din Bavaria, orașul Wuerzburg, au fost revendicate de Statul Islamic. 

În timp ce polițiștii au numit, inițial, actul ca fiind unul terorist, au apreciat, apoi că „nu au niciun semn că ar fi vorba despre extremism islamic și că cel puțin un martor ar fi spus că a auzit că atacatorul a trigat împotriva străinilor”. 

„Problema terorismului sau a atacului violent se leagă de obicei de un motiv, iar noi încă nu știm motivul”, a spus Andrae. „Nu putem interoga suspectul, așa că va fi puțin mai dificil să determinăm motivația lui”, a adăugat șeful poliției. 

Conform investigațiilor de până acum, suspectul locuia în oraș de mai bine de doi ani și nu era cunoscut de forțele de ordine. „În ceea ce privește trecutul sau motivul atacului, este complet neclar. Ancheta va continua”, a explicat el. 

Germania era în stare de alertă, după atacul refugiatului de 17 ani, care a rănit cu toporul și cuțitul cinci persoane, luni, într-un tren. 

Vecinii atacatorului din Munchen au declarat că acesta era „un tip tăcut, liniștit. „Locuia chiar lângă mine”, a spus un vecin citat de ziarul Bild. „Un prieten de-al meu a mers la școală cu el și era mai degrabă un tip liniștit. L-a recunoscut din înregistrările video de la fața locului”, a spus tânărul. Comandouri ale poliției, înarmate și dotate cu echipamente cu vedere pe timp de noapte și câini, au făcut raiduri în apartamentul din Munchen, în cartierul Maxvorstadt, sâmbătă dimineața, unde atacatorul locuia cu părinții lui, conform revistei Bild. 

Președintele francez Francois Hollande a reacționat, aseară, și a calificat atacul drept unul „dezgustător”. menit să stârnească panică în Germania, după ce Franța a fost ținta săptămâna trecut. „atacul terorist care a lovit Munchenul este un act dezgustător, care vrea să producă panică în Germania și în alte țări europene”, a spus Hollande. „Germania va rezista și se poate baza pe prietenia și cooperarea Franței”, a mai spus președintele, adăugând că va vorbi cu cancelarul Angela Merkel în această dimineață.