Miercuri diimineața devreme, forțele de poliție turce au intrat în două televiziuni din Istanbul, în transmisie directă, și le-au ocupat.
Poliția turcă a pătruns în sediile Kanaltürk și Bugün TV, a intrat în regie, iar pe angajații care s-au opus i-a împrăștiat cu gaze lacromogene și cu tunuri cu apă.
Retransmise în direct pe site-ul Bugün TV, imaginile îi arată pe polițiștii care purtau căști tăind grilajele de la intrare cu fierăstraiele.
Cu câteva minute înainte de intervenția poliției, redactorul șef Tarik Toros, avertizase:
„Dragi telespectatori, să nu vă mirați dacă veți vedea poliția în studiourile noastre, în minutele care urmează!”
Potrivit Hürriyet Daily News și a imaginilor filmate de reporterii aflați la fața locului, angajații au fost împiedicați de poliție să se întpoarcă în sedii. Unii ziariști au fost chiar încătușați.
Justiția turcă a decis luni să pună sub tutelă holdingul Koza-Ipek, acuzat, potrivit unui procuror de la Ankara, de „finanțare”, „recrutare” și „propagandă” în favoarea imamului Fethullah Güllen.
Acesta conduce din Statele Unite o importantă rețea de ONG-uri, media și firme calificată de autoritățile turce ca „organizație teroristă”. Fost aliat al actualului președinte al țării, Erdogan, imamul Güllen a devenit principalul său dușman în 2013, în urma unui scandal de corupție care a lovit anturajul lui Erdogan.
Din septembrie, poliția a percheziționat sediile a 23 de societăți aparținând Koza-Ipek, în cadrul unei anchete zise „antiteroriste”.
Decizia de punere sub tutelă a fost denunțată ca un atac la libertatea presei, cu patru zile înainte de alegerile anticipate de la 1 noiembrie, când partidul lui Erdogan speră să obțină majoritatea absolută pentru a schimba Constituția și a instaura o republică prezidențială, chiar mai autocratică decât în prezent.