Jared Lee Loughner, tânărul de 22 de ani arestat după tragedia de aseară din oraşul american Tucson, prezenta toate semnalmentele unei persoane dezechilibrate mintal, ajungând să fie evitat de prieteni şi colegii de facultate din cauza comportamentului său imprevizibil.
Loughner a început să trezească suspiciuni în anturajul său imediat după ce a postat pe Myspace o fotografie în care aşezase o armă deasupra unui manual de istorie a Statelor Unite. Mai mult, el s-a filmat în timp ce făcea tot felul de declaraţii lipsite de coerenţă, legate de subiecte precum controlul minţii sau echipele de şoc ale poliţiei americane, cunoscute sub numele de SWAT, materiale pe care le-a publicat apoi pe Internet.
În paralel, a început să aibă un comportament tot mai ciudat la şcoală, înstrăinându-se tot mai mult de colegii săi. Conducerea instituţiei s-a văzut nevoită să îi suspende participarea la cursuri, avertizându-i părinţii că Jared va fi acceptat din nou în sălile de studiu doar după ce un psihiatru îl va evalua.
"Nimeni nu mai stătea lângă el la cursuri", a declarat un coleg de-al său. Un altul a dezvăluit că Loughner începuse să aibă răbufniri violente, însoţite de afirmaţii incoerente, încât lăsa impresia celor din jur că halucinează. La un curs de literatură, când una dintre colegele sale a compus şi a citit o poezie despre experienţa unui avort prin care tocmai trecuse, Loughner a reacţionat dur, comparând-o pe tânără cu o teroristă pentru că a ales să îşi ucidă copilul. A vrut să se înroleze în armată
Într-un din înregistrările video postate pe Internet, suspectul sugerează că s-a prezentat la un centru de recrutare din Phoenix al armatei americane. Un purtător de cuvânt al Pentagonului a confirmat că Loughner a vrut într-adevăr să se alăture armatei, dar a fost respins, fără a prezenta însă motivele.
Într-un alt material, tânărul de 22 de ani acuza guvernul american că încearcă să îl tragă pe sfoară sau să profite de el, fără a explica motivele care l-au condus spre astfel de concluzii. În mesajele sale, el îşi exprima neîncrederea în administraţia de la Washington şi legile "infame" pe care aceasta le promovează şi cerea renunţarea la dolar şi crearea unei noi monede naţionale. Două înregistrări recente au atras atenţia anchetatorilor, una sugestiv intitulată "Ultimele mele gânduri" şi o alta, postată pe Internet sâmbătă, în ziua atacului, în care Loughner spunea "la revedere". "Dragi prieteni, văr rog să nu fiţi supăraţi pe mine", îşi încheia el mesajul. Şase persoane au fost murit şi alte 13 au fost rănite grav, printre care şi Gabrielle Giffords, membru democrat al Camerei Reprezentanţilor, după ce tânărul de 22 de ani a deschis focul.