Atentatul terorist de la Londra de miercurea trecută a pus în evidență o totală lipsă de pregătire a serviciilor de informații și a forțelor anti-tero.
Ministrul de Interne britanic Amber Rudd a atacat duminică What’sApp pentru că refuză să permită accesul serviciilor secrete și al poliției la serviciul său de mesaje cifrate, folosit de Khalid Masood cu trei minute înainte de atacul său terorist de la Londra, miercurea trecută.
Politiciana britanică a prezentat această opacitate a What’sApp ca pe un obstacol în calea investigației atentatului, dar și a prevenirii terorismului în general. Referindu-se la utilizarea de către Masood a serviciului de cifrare What’sApp End-to-End pentru a comunica cu o persoană necunoscută cu puțin înainte de atac, Rudd a spus: „Trebuie să ne asigurăm că organiizații ca What’sApp - și sunt multe ca ea – nu oferă un spațiu secret pentru teroriști pentru a comunica unii cu alții”.
Acest argument nu stă în picioare, declară experții în securitate cibernetică și sursele din serviciile de securitate, consultate de Debka.
1. Agențiile de informații occidentale – în mod cert cele americane, britanice, canadiene, australiene și neozeelaneze, membre ale grupului intitulat „Five Eyes” – au descoperit căi de a pirata mesajele cifrate așa-zis „inaccesibile”, oferite de servicii precum What’sApp sau Skype.
După atacul din 2015 de la San Bernardino, când FBI-ului nu i s-a oferit parola unui iPhone folosit de unul din atacatori, a găsit o altă metodă de a pătrunde în telefon.
2. Dacă serviciul britanic de informații interne MI5 știe când Masood a postat mesajul și lungimea acestuia, atunci înseamnă că telefonul său mobil se află în mâinile agenților și este în stare de funcționare.
În acest caz, pot fi utilizate comenzile „communication research” și „communication mapping” pentru a se obține adresele la care a sunat, cât de frecvent și locul de unde a efectuat apelurile. Chiar dacă mesajele nu pot fi recuperate total de pe telefon, informațiile pot fi obținute de la operator.
Organizațiile teroriste islamiste importante, mai ales ISIS, posedă suficiente cunoștințe tehnice pentru a înțelege că argumentele ministrului de Interne britanic sunt o bazaconie. Ele vor realiza încântate că oficialul britanic încearcă doar să acopere marile lacune din organizarea anti-tero a guvernului său, scoase la lumină de masacrul de la Westminister.
Această impresie a fost întărită de adjunctul șefului Poliției Metropolitane, Neil Basu, când a declarat că este posibil să nu se descopere niciodată în întregime motivele lui Masood.
ISIS, care a revendicat atacul prin „soldatul” său, va mai conchide din comentariile ministrului de Interne și a șefului poliției că autoritățile britanice sunt puse în dificultate când este vorba să afle conexiunile teroristului, complicii, și rețeaua de sprijin care este posibil să pregătească în secret viitorul atac.
În ceea ce privește scurt-circuitele sistemului de securitate scoase în evidență de atacul de la Westminster, potrivit Debka, acestea sunt:
1. Serviciile de securitate britanice nu au avut nici o informație despre pregătirea atacului.
2. Întreaga zonă din jurul Parlamentului și a Downing Street a fost practic lipsită de protecție deși oferea teroriștilor câteva ținte tentante. În această parte a Londrei sunt localizate monumente și simboluri naționale care atrag milioane de vizitatori. În plus, aici se află un important centru financiar. Lipsa de securitate a acestei zone este greu de înțeles.
3. O poartă pentru mașini a clădirii parlamentului a fost lăsată deschisă și neapărată o perioadă, în timpul atacului.
4. Podurile de pe Tamisa, căi de comunicație esențiale în centrul Londrei, sunt complet neprotejate.