Atacul cu obuze asupra unei centrale nucleare sporește îngrijorarea pe măsură ce în estul Ucrainei războiul se întețește

Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Luni, Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc în privința atacului cu obuze asupra centralei nucleare din apropiere de Zaporijjia, iar Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a avertizat că bombardamentul de la sfârșitul săptămânii trecute s-a apropiat periculos de mult de niște sisteme-cheie de siguranță și securitate.

Acest schimb de acuzații legat de sursa care pune în pericol centrala, o centrală care este cea mai mare din Europa și se află pe un teritoriu ocupat de forțele ruse, s-a semnalat regulat în ultimele patru luni. Dar acuzațiile de acum survin pe fondul unui nou stadiu al războiului, când Rusia a suferit o serie de înfrângeri pe câmpul de luptă, iar o Ucraină care acum a prins curaj se gândește la eventualitatea unei noi ofensive, care s-ar putea îndrepta spre sud, avansând din orașul Zaporijjia spre Melitopol, un oraș ocupat.

În vederea unui asemenea demers, ucrainenii ar trebui să spargă fortificațiile rusești, dar ar putea totodată izola și forțele ruse care apără centrala nucleară, aflată în Enerhodar, într-un cot de pe malul Niprului.

Timp de patru luni, luptele sporadice din jurul centralei au alarmat comunitatea internațională, care se temea de un dezastru radioactiv. AIEA (Agenția Internațională pentru Energie Nucleară, cu sediul în Austria, la Viena, n. red.) a trimis o delegație de inspectori care să verifice instalația și a cerut înființarea unei zone de siguranță în jurul ei.

Directorul general al AIEA: „Se joacă cu viețile oamenilor”

Luni, directorul general al AIEA, Raffael Mariano Grossi, a cerut încetarea bombardamentelor.

„Indiferent cine atacă cu obuze centrala nucleară Zaporijjia, își asumă un mare risc și se joacă cu viețile oamenilor”, a subliniat Grossi într-o declarație. El a cerut din nou înființarea unei zone de protecție în jurul instalației, subliniind că comunitatea internațională trebuie să facă tot posibilul pentru a preveni o eventuală catastrofă nucleară.

AIEA a precizat că va trimite o delegație care să constate pagubele provocate de ultimul bombardament cu obuze.

Avertismentul lui Grossi survine după ce, luni, Alexei Lihacev, șeful executiv de la Rosatom, agenția pentru energie nucleară a statului rus, a spus că „centrala riscă să provoace un accident nuclear. Noi am purtat toată noaptea negocieri cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică”.

Încălcând legislația internațională, Rusia a pretins că ar fi anexat regiunea Zaporijjia, inclusiv Enerhodarul și centrala nucleară, deși țara nu controlează și capitala ținutului, care poartă tot numele de Zaporijjia. În ultimele zile, trupele rusești au fost silite să se retragă și să părăsească orașul Herson, singura capitală regională pe care reușiseră să o ocupe de la începutul războiului, în februarie, oraș pe care, la fel de ilegal, Rusia a pretins că l-a anexat.

Vorbind în culisele unui eveniment desfășurat la Soci, în Rusia, Lihacev a spus că, la sfârșitul săptămânii trecute, s-au înregistrat „cel puțin 30 de atacuri. Au fost lovite un depozit de combustibil nuclear, o clădire cu destinație specială, niște rute de transport și niște generatoare diesel de rezervă”, a spus Lihacev.

Dmitri Peskov: „ Bombardarea infrastructurii este un obiectiv de ordin militar”

Timp de luni de zile, angajații ucraineni ai centralei au menținut centrala în funcțiune, deși sub controlul forțelor de ocupație, dar, de la sfârșitul lunii septembrie, de când președintele Vladimir Putin a pretins anexarea regiunii, Rosatom a fost cea care a preluat controlul direct asupra ei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a susținut că bombardarea infrastructurii este un obiectiv de ordin militar, deși experții afirmă că sunt puține dovezi în sprijinul acestei afirmații.

Luni, răspunzând întrebărilor unui reporter, Peskov a spus că Rusia nu urmărește înlăturarea guvernului din Ucraina. Întrebarea adresată lui Peskov a fost inspirată de declarațiile lui Konstantin Kosacev, un parlamentar rus, care, într-un ziar deținut de guvern, a spus că normalizarea relațiilor dintre Moscova și Kiev va putea surveni numai după „schimbarea guvernului din Ucraina”.

Problema schimbării guvernului s-a aflat în centrul mesajelor dintre Rusia, Ucraina și aliații acesteia pe tema unor eventuale tratative de pace. Washington Post a relatat că Administrația Biden a cerut oficialilor de la Kiev să renunțe la a mai refuza public eventuale tratative de pace, condiționându-le de înlăturarea de la putere a lui Putin.

Apeluri anterioare ale lui Zelenski, pe tema unor convorbiri cu Putin, au fost respinse în mod repetat; în momentul actual, o schimbare de regim, cerută de oricare dintre părți ca o precondiție în vederea convorbirilor, nu reprezintă un punct bun de pornire. Sondajele arată că ambii președinți se bucură de un sprijin relativ ridicat din partea populației, deși o estimare a opiniei publice este greu detectabilă în Rusia, unde criticile la adresa guvernului sau la adresa războiului pot duce la trimiteri în judecată și la închisoare, notează washingtonpost.com

(Traducerea Rador)