Atacul clonelor, în paşi de balet

Atacul clonelor, în paşi de balet

Dansatorii slavi au venit în Capitală cu „Spărgătorul de nuci“ de două ori în 14 zile.

De-abia am „scăpat“ de „Spărgătorul...“ de la Moscova, adus de cei de la Dracula şi foarte criticat de public şi specialişti, şi apare, la doar două săptămâni, cel de la Kiev, în organizarea unei societăţi care se numeşte „Panduri“. Teatrul Naţional din Bucureşti va fi în această seară aşadar, de la ora 19.00, gazda unui nou spectacol cu „Spărgătorul de nuci“. Nemuritorul balet pe muzica scrisă de P.I. Ceaikovski este interpretat de această dată de o parte dintre artiştii Teatrului de Operă şi Balet din Kiev.

Soliştii sunt nume de marcă ale instituţiei ucrainene: Natalia Lazebnikova, Kristyn Balabanova, Evgheni Logunov, Andrei Gura, Maxim Petrenko, Elena Peceniuc. Coregrafia îi aparţine lui V. Kovtun. Artiştii ucraineni se află într-un turneu prin România, ei dansând până acum în oraşele Ploieşti, Brăila şi, aseară, Constanţa. Vor urma reprezentaţii la Timişoara (mâine), Deva (miercuri), Cluj (joi) şi, ultimul punct de pe hartă, Suceava (vineri). Biletele au costat, în funcţie de categorie, 200, 150 sau 100 de lei şi sunt epuizate. Ba „Dracula“, ba „Pandurii“

O serie de coincidenţe neplăcute face să asistăm însă la o adevărată „inflaţie“ de spectacole de balet pe muzica lui Ceaikovski, impresariate de organizaţii dubioase, după cum atrag atenţia specialiştii în domeniu. În opinia muzicologului Anca Florea, absenţa de pe afişele spectacolului a numelui celui care invită şi organizează evenimentul face totul foarte dubios şi creează suspiciunea de încă o „şuşă“. Pe 23 martie, Asociaţia Dracula va aduce din nou baletul Balşoi, cu „Lacul lebedelor“, iar pe 31 martie, societatea Panduri Media SRL, a lui Ion Postelnicu, a programat „Lacul lebedelor“ cu baletul din Kiev.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Cei de la Dracula s-au luat după noi, pentru că eu am încheiat cu teatrul din Kiev contract pe trei ani, cu mai multe spectacole. Ei, ca să ne saboteze, s-au grăbit şi programează acelaşi titlu înaintea noastră“, spune Ion Postelnicu, cunoscut organizator al unor spectacole în serie, pe litoral. „«Spărgătorul de nuci» nu este sub nicio formă acelaşi lucru cu dezastrul «Spărgătorului de nuci» de la Balşoi. Noi aducem un spectacol autentic, cu balerini renumiţi ai Teatrului Academic de Operă şi Balet din Kiev“, susţine Postelnicu.

El a închiriat sala Teatrului Naţional, în această seară, pentru 150 de milioane de lei vechi. După „Spărgătorul de nuci“ şi „Lacul Lebedelor“, Ion Postelnicu şi „Pandurii“ săi au mai programat anul acesta „Baiadera“ (în luna mai) şi „Nunta lui Figaro“ (în iunie), „pe balet“, după cum ne asigură organizatorul.