Majoritatea pasionaţilor de drumeţie în aer liber ajung la spital muşcaţi de căpuşe, atrage atenția medicul Draia Cotizo, de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu. Și muscătura insectelor provoacă boli grave.
Medicul, care este și consilier judeţean, a cerut, în şedinţa de joi, ajutorul Consiliului Judeţean (CJ) Sibiu.
„În legătură cu punctele legate de colaborarea cu Direcţia Sanitar Veterinară şi programul de drumeţii, vreau să zic că ar trebui să regândim sau să ne aducem din nou aminte de problema căpuşelor din partea aceasta de drumeţie, de cele mai multe ori. Poate încercăm cu nişte organe abilitate să rezolvăm ceva în direcţia asta, că altfel se vede că drumeţiile se termină de cele mai multe ori la UPU (Unitatea de Primiri Urgenţe n.r.), la noi, ca să le scoatem căpuşele", a declarat Draia Cotizo.
Județ fruntaș la numărul de oameni muşcaţi de căpuşe şi diagnosticaţi cu boala Lyme
Consiliul Judeţean Sibiu a anunţat recent că în acest an şi cel următor şi-a propus să deruleze cel mai amplu program de atragere de turişti în judeţ, pasionaţi de drumeţii.
Înainte de pandemie, judeţul Sibiu figura în statistici ca fruntaş în ţară la numărul de oameni muşcaţi de căpuşe şi diagnosticaţi cu boala Lyme.
Bacteria transmisă la oameni prin înţepătura de căpuşă poate produce boala Lyme, cunoscută şi sub numele de „boala cu 1000 de feţe”, din cauza varietăţii de simptome pe care le poate dezvolta şi care pot face să fie confundată cu alte maladii. Bacteria transmisă de căpuşele bolnave intră în sânge şi afectează articulaţiile, muşchii, inima şi sistemul nervos, iar în unele cazuri bolnavii pot paraliza.
Borelioza are tratament care duce la vindecare aproape întotdeauna dacă este corect recomandat şi aplicat de către medic. Boala poate fi diagnosticată prin probe de laborator, dar nu mai repede de două săptămâni de la înţepătura căpuşelor.
Medicii recomandă ca persoanele care au fost mușcate de o căpușă să se prezinte la un spital, pentru a primi ajutor specializat. Cei afectați nu ar trebui să încerce să elimine de unii singuri, căpușele, prin metode neconvenționale.