Potrivit poliției, cel puţin un bărbat înarmat a pătruns miercuri într-un restaurant din Erbil, în Irak, şi a împuşcat mortal trei persoane, printre care şi viceconsulul turc
În legătură cu acest atentat, agenţia de stat turcă Anadolu a relatat despre un "angajat al consulatului general al Turciei la Erbil" ucis într-un atac armat în capitala Kurdistanului, în nordul Irakului, scrie Agerpres.
Această regiune kurdă autonomă este frontalieră cu Turcia. Trupele turce au efectuat aici în mai o operaţiune împotriva Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), calificată drept organizaţie teroristă de către Ankara.
"Trei persoane au fost ucise, printre care şi viceconsulul turc la Erbil, într-un atac care l-a vizat pe consul şi pe angajaţii consulatului atunci când se aflau în restaurant", a declarat ofiţerul de poliţie sub acoperirea anonimatului.
El a adăugat că autorul sau autorii atacului au fugit apoi. Martorii spun că au fost instalate baraje în jurul cartierului Ainkawa, unde se află numeroase restaurante.
Atacul nu a fost revendicat imediat, iar un purtător de cuvânt al ramurii armate a PKK, Dyar Denir, a afirmat că organizaţia nu are nicio legătură cu acest atac armat.
Ministerul turc de Externe a confirmat moartea, miercuri, a unui "angajat" al consulatului său la Erbil în atacul armat. Angajatul "a devenit martir" în urma unui atac care s-a derulat în exteriorul consulatului, a precizat ministerul într-un comunicat.
Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei turce Ibrahim Kalin a indicat că vinovaţii sunt căutaţi, prezentându-şi condoleanţele apropiaţilor victimei.
"Vom da răspunsul adecvat autorilor acestui atac laş", a dat el asigurări
„Este vorba de o dezechilibrare a zonei, a orașului. Pentru noi este un motiv de îngrijorare pentru că e aproape de consulatul nostru. În consulat sunt trei consuli care se ocupă cu activitățile curente. Până acum, nu am avut nicio problemă.
Am decis să se intensifice măsurile de securitate. Oricum, există un regulament foarte clar în tot ceea ce privește securitatea oamenilor. Trebuie să vedem în ce măsură îi putem ajuta noi și în ce măsură autoritățile locale ne-ar putea acorda un sprijin mai mare. Este vorba până la urmă și de obligația asigurării securității diplomaților. Luarea de poziție a președintelui Erdogan este foarte serioasă. Zonele unde trăiesc kurzii sunt foarte sensibile, volatile. Va trebui să ne adaptăm condițiilor foarte rapid, să vedem dacă va trebui inclusiv să reducem personalul sau să sporim securitatea familiilor.Este un semnal îngrijorător. E greu să facem estimări foarte clare pentru că nu știm mobilul. O să vedem în ce măsură își asumă cineva acest atentat și care vor fi urmările”, a declarat,la Antena 3, ministrul român de Externe Tedor Meleșcanu