Atac pe toate fronturile împotriva lui Băsescu

Atac pe toate fronturile împotriva lui Băsescu

Şeful statului a chemat Curtea Constituţională să medieze conflictul dintre Administraţia Prezidenţială şi Guvern.

Conflictul lui Victor Ponta cu Traian Băsescu cuprinde şi alte in­stituţii ale statului. Ieri, preşedintele a sezisat Curtea Constituţională, cerându-i să constate existenţa unui conflict juridic între Preşedinţie şi Guvern.

În aceeaşi zi, Administraţia Prezidenţială a fost anunţată că va primi o vizită din partea ITM, venit să verifice studiile consilierului prezidenţial Daniel Funeriu, pe care Ponta îl suspectează că ar fi în spatele acuzaţiilor de plagiat la adresa sa. Tot ieri, USL a contratacat şi în plan parlamentar. Parlamentul, armă anti-Băsescu

Ieri, principala preocupare a Parlamentului a fost să adopte legi cu dedicaţie pentru Băsescu. Astfel, la Senat a trecut legea care prevede că, pe viitor, CCR nu se va mai putea pronunţa pe hotărârile Parlamentului (implicit decizia de suspendare a şefului statului). Senatul este Cameră decizională.

Tot la Senat s-a votat ieri o lege conform căreia Parlamentul este chemat să medieze între preşedinte şi premier atunci când aceştia nu se înţeleg cine să reprezinte România la Consiliul European.

Pe lângă faptul că decide cine merge la Consiliu, Legislativul primeşte dreptul de a stabili mandatul de negociere cu care delegaţia se va prezenta, orice abatere trebuind să fie explicată în scris la întoarcere. Şi în acest caz, Senatul este Cameră decizională.

Actul normativ ar putea însă întâmpina probleme de constituţionalitate, pentru că atribuie Parlamentului un rol de mediator între preşedinte şi premier, rol care, potrivit articolului 146 din Constituţie, revine CCR.

Tot ieri, deputaţii au adoptat pe articole modificările la legea referendumului, conform cărora preşedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor celor care se prezintă la urne. Nici Constituţia nu este în siguranţă

În această atmosferă, CCR trebuie să se pronunţe mâine pe sesizarea preşedintelui. Premierul ştie deja ce va face: dacă se constată un conflict constituţional, se va schimba Constituţia. "Nu Curtea poate spune cine are dreptate, acel conflict trebuie soluţionat prin modificarea Legii Constituţionale", a spus el. Respect contra respect

Cu prilejul depunerii jurământului la Cotroceni de către noul ministru al Culturii, Puiu Haşotti, ceremonie la care a fost prezent şi Victor Ponta, Traian Băsescu a asigurat Guvernul că îl va respecta dacă i se va arăta respect.

"Vă asigur că, atât timp cât există respect pentru Administraţia Prezidenţială, din partea mea va exista total respect pentru toţi la un loc, pentru fiecare dintre dumneavoastră, pentru că şi acest Guvern trece printr-o situaţie dificilă", a declarat preşedintele. "România nu-i pe roze, şi o atmosferă în care să facem dezbateri sterile (...) nu face bine poporului român, iar nouă cu atât mai puţin". Pe de altă parte, şeful statului a reacţionat faţă de prognozata vizită a ITM la Cotroceni. "Doamna Câmpeanu, aştept Inspecţia Muncii", i-a spus el ministrului Muncii, la finalul ceremoniei. Parlamentul şi-a atribuit rolul decizional cu privire la reprezentarea României la Consiliul European Citiţi şi:

  • Hrebenciuc: Sesizarea făcută de Preşedintele Băsescu la Curtea Constituţională este o exagerare
  • Victor Ponta: Conflictul lui Băsescu este cu Parlamentul, trebuie modificată Constituţia pentru a fi rezolvat
  • Weber: Dacă şi Băsescu şi Ponta vor merge la Bruxelles, preşedintele va fi aşezat la masă
  • Proiectul care ciunteşte atribuţiile CCR a trecut de Senat
  • Senat: Parlamentul va decide cine merge la Consiliul European
  • Curtea Constituţională, sancţionată de deputaţi chiar de ziua ei
  • Victor Ponta nu mai vrea "războaie"

Ne puteți urmări și pe Google News