Manevrele forțelor SUA și Coreei de Sud denotă intenția Washingtonului de a lansa un „atac nuclear preventiv” contra Coreei de Nord, acuză agenția de presă a regimului de la Phenian.
Oficialii din Coreea de Nord au acuzat Statele Unite de „şantaj nuclear”, în cursul unor discuţii cu un înalt responsabil ONU, a anunţat sâmbătă agenţia de presă nord-coreeană ACTC, preluată de AFP și citată de Agerpres. Totuși, reprezentanții Phenianului au acceptat să comunice în mod constant cu Națiunile Unite.
Diplomatul american Jeffrey Feltman, adjunct al secretarului general al ONU pentru afaceri politice, a sosit sâmbătă la Beijing, după ce a încheiat o vizită de cinci zile la Phenian vizând dezamorsarea crizei în Peninsula Coreeană.
ACTC a reafirmat sâmbătă poziţia Phenianului, potrivit căruia manevrele constante efectuate în Peninsulă de SUA împreună cu forţele sud-coreene „indică intenţia acestora de a pregăti un atac nuclear preventiv surpriză împotriva Coreii de Nord”.
Vizita a început la o săptămână de la lansarea pe 28 noiembrie de către Coreea de Nord a unei rachete balistice intercontinentale (ICBM) capabilă, potrivit experţilor, să lovească teritoriul continental al SUA, fiind prima vizită de acest tip, în ultimii peste şapte ani, în această ţară izolată. Jeffrey Feltman a avut întâlniri cu înalţi oficiali ai regimului, printre care ministrul nord-coreean al Afacerilor Externe, Ri Yong-Ho.
La puţină vreme după ce responsabilul Naţiunilor Unite a plecat din Phenian spre Beijing, presa de stat nord-coreeană a făcut o evaluare a vizitei, în care a subliniat „profunda înţelegere” între ambele părţi şi a insistat că actuala criză din regiune este consecinţa „ostilităţii” SUA. Coreea de Nord „şi-a clarificat poziţia privind principiile de asigurare a păcii în peninsula coreeană şi asupra legitimităţii Naţiunilor Unite”, a semnalat agenţia de presă nord-coreeană KCNA.
„Situaţia tensionată din peninsulă este în întregime responsabilitatea politicii ostile a Statelor Unite şi a ameninţărilor lor nucleare contra RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană, numele oficial al Coreei de Nord)”, potrivit Phenianului. Washingtonul „şi-a dezvăluit planul de a executa un atac nuclear preventiv prin surprindere împotriva RPDC, prin cele mai mari exerciţii aeriene de până acum, efectuate cu toate tipurile de bombardiere strategice”, a arătat regimul condus de Kim Jong-un la întâlnirile cu reprezentantul ONU.
Delegaţia acestui for şi-a exprimat intenţia de „a ajuta la reducerea tensiunilor în peninsula Coreea, plecând de la Carta Naţiunilor Unite, care stabileşte misiunea de menţinere a păcii şi securităţii în lume”, conform KCNA. Feltman, care a vizitat mai multe centre nord-coreene de sănătate şi de producţie alimentară care beneficiază de ajutoare din partea ONU, a recunoscut că sancţiunile impuse ţării „au impact negativ pentru asistenţa umanitară” şi s-a arătat dispus să „lucreze pentru menţinerea acestei misiuni”, adaugă sursa citată.
Atât delegaţia ONU, cât şi reprezentanţii nord-coreeni, au „recunoscut că vizita a contribuit la aprofundarea înţelegerii” bilaterale şi au convenit „să menţină comunicarea prin vizite la diferite niveluri, în mod regulat, în viitor”. Vizita oficială în Coreea de Nord a secretarului general adjunct al ONU pentru afaceri politice, americanul Jeffrey Feltman, fusese anunţată luni de purtătorul de cuvânt al Naţiunilor Unite, Stephane Dujarric, citat de AFP.
Ultimul secretar general adjunct al Naţiunilor Unite pentru afaceri politice care s-a deplasat în Coreea de Nord a fost B. Lynn Pascoe în februarie 2010, potrivit ONU. Cea mai recentă vizită a unui înalt responsabil al ONU în Coreea de Nord a fost efectuată în octombrie 2011 de Valerie Amos, fost secretar general adjunct pentru afaceri umanitare şi coordonatoare a ajutoarelor de urgenţă.
În Coreea de Nord sunt prezente şase agenţii ONU: PNUD (dezvoltare), UNICEF (copii), OMS (sănătate), PAM (alimentaţie), FAP (agricultură) şi Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie. În total, ONU numără circa 50 de angajaţi internaţionali care lucrează pentru aceste agenţii. Această vizită este urmarea invitaţiei transmise de nord-coreeni secretariatului general al ONU în cursul Adunării Generale a Organizaţiei, în septembrie, a mai declarat Stéphane Dujarric.