China ar putea declanșa un război financiar împotriva Americii, iar acest lucru va duce la prăbușirea puterii de cumpărare a dolarului și a economiilor globale, inclusiv a celei românești.
În urma anunțului făcut de Federal Reserve (FED) din 23 martie, că va imprima oricât de mulți bani va fi nevoie pentru a salva economia americană afectată de pandemia de COVID-19, politica Chinei de achiziție a mărfurilor a devenit mult mai agresivă. China face stocuri foarte mari de materii prime industriale, produse alimentare și cereal pe care le cumpără plătind în dolari, iar acest lucru este de natură să ducă slăbirea puterii de cumpărare a monedei americane.
Analiștii economici avansează mai multe scenarii cu privire la intențiile Beijingului, iar concluziile sunt destul de îngrijorătoare.
Potrivit publicației Zero Hedge, de curând au apărut informații potrivit cărora, China este dispusă renunțe la titlurile de trezorerie și obligațiunile emise de FED, în condițiile în care relațiile cu Statele Unite se vor deteriora.
Pe 3 septembrie, publicația Global Times, cita un un profesor de finanțe și economie de la Universitatea din Shanghai, Xi Junyang, care avertiza că statul chinez și-ar putea reduce treptat rezervele de titluri de stat americane până la suma de 800 de miliarde de dolari. El a arăta că n-ar fi exclus nici ca Beijingul să-și vândă toate obligațiunile americane, într-o situație extremă, precum un conflict militar.
În opinia autoritlor articolului, profesorul de economie nu ar fi putut face aceste declarații dacă nu ar fi avut acceptul Guvernului chinez astfel că avertismentele sale exprimă poziția Chinei.
Ei susțin că statul chinez este pregătit să declanșeze un război financiar împotriva Americii și să provoace prăbușirea valorii titlurilor de stat emise de Trezoreria SUA, ceea ce ar face să scadă nivelul de încredere în moneda americană la nivel international.
În cazul în care China ar scoate la vânzare toate titlurile pe care le deține, în jur de un trilion de dolari, situația va fi dezastruoasă și ar duce la prăbușirea dolarului. Mai mult, într-o astfel de ipoteză se presupune că și alți deținători de titluri vor urma exemplul chinezilor și vor renunța la acestea, amplificând criza.
O asemenea acțiune ar putea pune capăt rolului dolarului ca monedă de rezervă a economiilor lumii, iar acest lucru va avea consecințe grave pentru SUA și pentru restul economiilor globale.
Situația ar putea fi rezolvată doar dacă FED ar interveni și ar cumpăra întreaga cantitate de obligațiuni de pe piață, însă este greu de crezut că ar putea avea succes.
China face achiziții importante de mărfuri
De alfel, în această perioadă, în această perioadă, în condițiile în care relația cu SUA s-a deteriorat, China achiziționează în mod agresiv și face stocuri foarte mari de alimente, provizii agricole, mărfuri și materii prime industriale. Aceste achiziții au fost o ocazie pentru ca statul chinez să folosească o parte din dolarii pe care i-au acumulat.
China dispune de capital și cumpără mărfuri chiar în momentul în care bugetul SUA și deficitele comerciale scapă de sub control. În același timp, în plan intern își adaptează politicile economice astfel încât să nu fie dependentă de surplusurile de export, investește în infrastructură și în creșterea nivelului de trai al populației, încurajând consumul intern.
În concluzie, amenințarea Chinei de a scăpa de titlurile de trezorerie ale SUA „într-un caz extrem, precum un conflict militar” va trebui să fie luată în serios, la un moment dat. Până atunci, însă, administrația americană se pregătește pentru alegerile prezidențiale, iar presiunile asupra Chinei se vor intensifica.
Criza provocată de intențiile Chinei de a renunța la titlurile de trezorerie și la dolari, asupra economiei americane și a politiciii monetare a FED este în curs de dezvoltare. Autorii analizei cred că situația ar putea scăpa rapid de sub control, iar dolarul va fi victimă.
Pe măsură ce moneda americană se va scufunda, vor crește și tensiunile dintre China, partenerii săi asiatici, pe de-o parte, și SUA și partenerii săi, pe de altă parte.