Lovituri aeriene ale forțelor armate ale Statelor Unite au ucis cel puțin 100 de ruși în Siria, săptămâna trecută, în prima dispută armată care are loc între ruși și americani, de la războiul din Vietnam încoace, în anii ’60-’70.
Bombardamentele și tirurile de mortiere ale americanilor au ucis zeci de soldați ruși, care încercau să atace o bază americană din estul Siriei, săptămâna trecută.
Anunțul șocant a fost făcut de un oficial american, care a vorbit despre cea mai gravă confruntare cu fostul inamic din timpul Războiului Rece, numărul victimelor fiind estimat la 100, iar cel al răniților la 200-300 de oameni.
Față-n față
Majoritatea celor care au murit în atacul eșuat asupra bazei militare, care adăpostește militari din SUA și sirieni susținuți de americani, în regiunea Deir Ezzor, la est de fluviul Eufrat, ar fi, se pare, soldați ruși care luptă pentru liderul sirian Bashar al-Assad.
Colonelul american Thomas F. Veale, purtător de cuvânt, a declarat: „Oficiali ai coaliției au fost în legătură constantă de comunicare cu omologii ruși, înainte, în timpul și după atacul neprovocat, dejucat. Oficialii ruși i-au asigurat pe oficialii coaliției că nu vor angaja forțe ale coaliției în vecinătate”. Conform col. Veale, a fost un schimb de focuri, cu sprijinul artileriei, al tancurilor, al sistemelor de lansare a rachetelor și al mortierelor.
Armata rusă a negat că ar fi avut vreo implicare în atac, totuși mai multe familii au declarat că au pierdut persoane dragi în conflict.
Rușii neagă orice implicare
Echipa de Informații privind Conflictele, un grup de cercetători online ruși, respectați, citați de Moscow Times, afirmă că cel puțin patru cetățeni ruși au fost uciși de forțe ale SUA. „Putem vorbi cu certitudine doar despre moartea a cinci persoane, care au fost identificate, moartea lor în Siria fiind confirmată de rude”, spun ei, adăugând că datele care circulă pe internet (între 200 și 600 de morți) „par supraestimate”.
Guvernul de la Damasc a criticat dur atacul americanilor, pe care l-a numit „agresiune barbară” și „o crimă de război”.
Conform unui comandant al mercenarilor, numărul morților, în creștere, este mai mare decât numărul oficial, total, al rușilor, de la intrarea acestora în războiul din Siria, în 2015.
Mercenari, în urma armatei
Vladimir Frolov, fost diplomat rus, a declarat că această confruntare este prima între cele două națiuni după războiul din Vietnam. „Este un mare scandal și un motiv pentru o criză acută internațională”.
Pentagonul spune că acest contraatac, de apărare, a durat mai mult de trei ore și a inclus: bombardiere strategice B-52, avioane de atac F-15E și Ac-130, elicoptere de atac Apache și drone Reaper.
Oficial, Rusia și-a retras forțele din Siria, în decembrie 2017, după doi ani de luptă în sprijinul președintelui Bashar al-Assad, dar sute de contractori militari și mercenari au rămas acolo. Kremlinul a precizat că nu exclude ca unii ruși să fi fost uciși în Siria, dar că ei nu au nicio legătură cu armata rusă.
Plan pentru Orientul Mijlociu SUA au un plan destul de avansat pentru pacea în Orientul Mijlociu, la care lucrează de mai multe luni, a anunțat, ieri, secretarul de stat Rex Tillerson, în capitala Iordaniei, Amman. El a subliniat că Iranul trebuie să se retragă din Siria, Washingtonul fiind îngrijorat de recenta confruntare dintre Iran și Israel pe teritoriul sirian. Tillerson a mai spus că SUA trebuie să găsească o cale de a continua să lucreze în aceeași direcție cu Turcia, aliat în NATO. Reacția Teheranului a venit rapid. Ali Akbar Velayati, consilier al ayatollahul Ali Khamenei, declarând că prezența militară a Iranului în Siria este legitimă, la invitația regimului de la Damasc.