ATAC la Revolta Halatelor Albe! Ministerul Sănătății "lovește" în fondatorii Alianței Medicilor, coaliția formată pe Facebook!

ATAC la Revolta Halatelor Albe! Ministerul Sănătății "lovește" în fondatorii Alianței Medicilor, coaliția formată pe Facebook!

Secția Anestezie Terapie Intensivă de la Spitalul Universitar de Urgență din București (SUUB), unde lucrează trei dintre inițiatorii mișcării de protest on-line denumită Alianța Medicilor va fi desființată la cererea Ministerului Sănătății. Ea va fi transformată în trei noi secții. Deocamdată, reprezentanții Ministerului Sănătății nu au putut fi contactați.

"O restructurare fără precedent în istoria medicinei românești are loc sub ochii noștri: astăzi, 25.09.2015 la Spitalul Universitar de Urgență București s-a anunțat în Consiliul Medical că se desființează actuala secție Anestezie Terapie Intensivă (din care, întâmplător fac parte trei dintre inițiatorii Alianței Medicilor: conf. dr. Elena Copaciu, dr. Coriu Letiția și dr. Ilie George) și se înființează trei noi secții", anunță reprezentanții Alianței Medicilor într-un comentariu postat pe pagina oficială de Facebook.

Ei consideră actul drept un abuz extrem și o încercare a Ministerului Sănătății de a înăbuși mișcarea de protest online. Mai mult, explică medicii, decizia este una păguboasă și pentru funcționarea spitalului, a cărui clasificare în categoria 1 e pusă în pericol. Zvonuri ca secția va fi desființată circulau încă din luna iulie, spun surse din SUUB.

"Alianța Medicilor consideră un abuz extrem modul în care Ministerul Sănătății face această modificare de structură menită a reduce la tăcere protestul medicilor. Ne întrebăm cum de conducerea spitalului ia aceste măsuri față de niște medici, de altfel respectați și civilizați, și decide să acționeze, chiar împotriva interesului Spitalului Universitar de Urgență București și a siguranței pacienților? Conform normativelor legale, SUUB trebuie să aibă peste 60 de paturi de terapie intensivă (care pot fi, bineînțeles repartizate pe mai multe secții). Reducerea unei secții de 32 de paturi - când necesarul ar fi cel puțin dublu, la o secție de 15 paturi (minimum permis de lege pentru a fi declarata secție ATI) și două compartimente mai mici, pune în pericol inclusiv clasificarea spitalului din spital de categoria 1 in spital de categorie inferioară, prin reducerea numărului de servicii medicale pe care le poate deservi. O secție mică nu poate acoperi urgențele majore 24 din 24 ore, 7 zile din 7, în condițiile în care numărul de paturi nu este suficient. Compartimentele nu pot asigura urgențele în mod legal, ele sunt forme de organizare provizorie, atunci când nu se pot organiza secții din lipsă de adresabilitate, și nu se justifică angajarea personalului permanent pe o secție", explică reprezentanții Alianței Medicilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ei atrag atenția că măsura va afecta si financiar spitalul, unde vor fi angajați mai mulți șefi de secție, mai multe asistente-șef și personal care să acopere aceste noi ecții, 24 din 24 de ore.

"Vom studia temeiul legal în baza căruia a fost emisă decizia Comitetului Director și, dacă vom sesiza elemente care să indice nerespectarea legislației în vigoare, pe formă sau pe fond, ne rezervăm dreptul de a cere revocarea sa în contencios administrativ. Principala noastră preocupare rămâne ca actul medical să fie de calitate și ca pacientul să fie în siguranță indiferent de deciziile luate în birouri, de unde se află mai greu despre realitatea de la patul bolnavului. Îi asigurăm pe pacienții critici ai spitalului și pe cei apropiați lor că aceste decizii nu vor afecta niciun moment îngrijirile acordate" a spus conf. dr. Elena Copaciu, șefa secției ATI care va fi deființată.