Decidenții britanici, acuzați de „Groupthink” în răspunsul la criza coronavirusului chinezesc
- Antonia Hendrik
- 26 iunie 2020, 13:24
Jeremy Hunt - fostul secretar al departamentului de sănătate din Marea Britanie - spune că răspunsul întârziat al țării sale la criza coronavirusului chinezesc a fost cauzat de „Groupthink”.
Jeremy Hunt afirmă că din cauza „Groupthink” (un fenomen psihologic care apare atunci când oamenii dintr-un grup vor să păstreze armonia, în detrimentul chestionării raționale a deciziilor pe care urmează să le ia) în rândul oamenilor de știință de top și al funcționarilor publici, a condus la concentrarea pe pregătirea pentru gripa pandemică, decât pe învățarea din focarele anterioare: SARS și MERS.
Potrvit lui Irving L. Janis (fost profesor la Yale University), gândirea de grup apare atunci când „constrângeri subtile… împiedică un membru al grupului să-și exercite pe deplin puterea sa critică și să-și exprime deschis dubiile atunci când majoritatea membrilor grupului pare să fi ajuns la un consens”. Din aceste motive, Groupthink-ul reprezintă „un model de gândire în care oamenii se angajează atunci când sunt profund implicați într-o coeziune de grup, acolo unde străduințele membrilor pentru obținerea unanimității surclasează motivația lor de a evalua în mod realist căi alternative de acțiune”.
Jeremy Hunt, care prezidează acum comitetul de sănătate al "House of Commons", a declarat că, dacă sfaturile științifice prezentate miniștrilor erau mai „transparente”, Marea Britanie ar fi putut lua decizii diferite în etapele anterioare ale crizei coronavirusului.
Marea Britanie are în prezent cel de-al treilea ca număr de decese din lume, după SUA și Brazilia. Neil Ferguson, fost consilier științific de top al guvernului britanic, a declarat pe 10 iunie că numărul mortilor ar fi putut fi redus la jumătate dacă Marea Britanie s-ar fi închis mai devreme.
Unde au greşit oamenii de ştiinţă
Vorbind la un eveniment Jeremy Hunt a declarat că au existat probleme în modul în care oamenii de știință au sfătuit guvernul. "Revin la ideea de transparență a sfaturilor științifice", a spus el.
" Trebuie să evităm gândirea de grup care există în mod clar, trebuie să contestăm gândirea de grup, care ne-a determinat să credem că suntem bine deoarece ne-am pregătit pentru gripa pandemică, când de fapt noi trebuia să se gândim la SARS", a spus fostul secretar de la sănătate.
„Nu am învățat lecțiile SARS și MERS ... Deci cred că acesta este genul de schimbări structurale pe care trebuie să le încercăm și să le abordăm", a mai sus expertul.
Hunt, care a fost împotriva premierului Boris Johnson, a declarat, de asemenea, că nu va căuta o funcție ministerială de prim-plan dacă Johnson își va remania Cabinetul în această vară, după cum a fost raportat de mass-media britanice.
"Am trei copii mici care sunt la vârsta când vreau să petrec mai mult timp cu ei. Nu exclud la un moment dat, în viitorul apropiat, să accept o funcţie dacă cineva mă va avea, dar acum acesta este locul potrivit pentru mine ", a concluzionat el, conform celor relate de Politico.