Noi conflicte au loc la frontiera dintre Armenia și Azerbaidjan. Joi seara, Armenia a anunțat faptul că Azerbaidjanul bombardează satul Karmir Shuka din regiunea Martuni. Gloanțe au zburat prin curțile civililor, însă și în zona unei școli.
Conflictul dintre Armenia și Azerbaidjan a reînceput. Conform informațiilor apărute în spațiul public, Azerbaidjan a deschis focul asupra unui sătuc din zona frontierei, iar focurile de armă au fost trase pentru 10-15 minute. Atacul a avut loc în jurul orei 10:30, fiind implicați în acest conflict și civili, care s-au trezit cu gloanțe în curțile caselor.
Momentan, autoritățile nu au oferit informații cu privire la victime sau pagube materiale înregistrate după atacul cu focuri de armă.
Armenia și Azerbaidjan au încheiat recent o înțelegere cu privire la menținerea păcii în zona de frontieră, însă se pare că nu țin cont de aceasta. Ultima confruntare, avută recent, a dus la uciderea a șase soldați armeni și șapte militari azeri.
Rusia a încercat aplanarea conflictelor dintre Armenia și Azerbaidjan
Conflictul dintre cele două state este strâns legat de controlul asupra regiunii Nagorno-Karabah. Această dispută durează din 2020 și au fost înregistrați, până în prezent, peste 6.500 de morți. Rusia a intervenit și a obținut un acord de pace, dar se pare că nu se ține cont de el.
La începutul lunii noiembrie, după o confruntare la graniță soldată cu decesul a 15 soldați armeni și pierderea a două posturi de luptă, autoritățile din Rusia au cerut celor două state să își detensioneze relațiile.
Armenia a cerut ajutorul Rusiei anul trecut, când forțele etnice armene și armata azeră au avut o confruntare de 44 de zile, cea mai grea luptă de la un război. Acesta s-a încheiat cu victoria Azerbaidjan, informează News.ro. Conflictul dintre cele două state a luat sfârșit după ce Rusia a intervenit și a intermediat un acord de pace. Pentru a menține liniștea la frontieră, rușii au trimis aproape 2.000 de trupe.
”Deoarece Azerbaidjanul a atacat teritoriul suveran al Armeniei, cerem Rusiei să apere integritatea teritorială a Armeniei pe baza unui acord (de apărare reciprocă) existent între ţările noastre” din 1987”, a declarat Armen Grigoryan, secretarul Consiliului de Securitate al Armeniei, citat de Interfax.