Un grup de hackeri pe care Iranul îl acuză că are legături cu Israelul susţine că a efectuat atacuri cibernetice care au afectat serviciile la staţiile de combustibil în întreg Iranul.
Atac cibernetic în Iran. Hackerii israelieni le-ar fi blocat staţiile de combustibil, relatează media iraniene şi israeliene, potrivit Reuters.
Atac cibernetic asupra staţiilor de combustibil din Iran
Ministrul petrolului Javad Owji a declarat pentru televiziunea iraniană că serviciile au fost afectate în circa 70% din staţiile de combustibil din Iran. Şi că este posibil un amestec din exterior.
Televiziunea iraniană de stat informează că grupul Predatory Sparrow pretinde că este în spatele atacului, informaţie confirmată de media israeliene.
„Acest atac cibernetic a fost efectuat într-un mod controlat pentru a evita posibile daune ale serviciilor de urgenţă", a informat Predatory Sparrow în comunicatul său, potrivit media iraniene.
Agenţia de apărare civilă din Iran, care este responsabilă pentru securitatea cibernetică a ţării, a menţionat că ia în considerare toate cauzele posibile în contextul în care a declanşat o investigaţie.
Reza Navar, un purtător de cuvânt al asociaţiei staţiilor de combustibil din Iran, a declarat pentru agenţia semioficială Fars că o problemă de software este în spatele situaţiei.
„O problemă de software la sistemul de alimentare cu combustibil a fost confirmată în unele staţii din întreaga ţară. Experţii lucrează în prezent la rezolvarea problemei", a spus Navar. El a adăugat că nu există o problemă de aprovizionare. Dar a făcut apel la şoferi să nu meargă la staţiile de combustibil.
De ce iranienii dau vina pe israelieni
Media iraniene de stat au mai relatat că grupul de hackeri a revendicat în trecut atacuri cibernetice asupra staţiilor de combustibil, căilor ferate şi oţelăriilor.
Problemele de luni sunt primul astfel de incident din 2021, când un atac cibernetic major din Iran a afectat vânzarea de combustibil, provocând cozi lungi la staţiile din întreaga ţară.
Preţurile combustibilului la pompă sunt puternic subvenţionate în Iran.
Teheranul a acuzat atunci Israelul şi SUA că se află în spatele acelor atacuri.
Atac cibernetic în Iran. Cum a fost afectată economia
Problemele au început luni, dimineaţa devreme, şi au fost în mod special acute la Teheran. Mai multe staţii de combustibil au fost forţate să opereze manual, au relatat media iraniene.
„Cel puţin 30% din staţiile pe gaz funcţionează, în timp ce restul îşi rezolvă gradual problemele în asigurarea serviciilor", a spus Owji.
Ministerul Petrolului a precizat pentru televiziunea naţională că problema de funcţionare nu are legătură cu planuri de a creşte preţul la combustibil, o măsură care a provocat proteste larg răspândite în 2019, reprimate cu violenţă.
Televiziunea de stat a precizat că staţiile de alimentare încearcă să furnizeze combustibil manual. Vor fi necesare cel puţin 6-7 ore pentru a rezolva problema.
Israelul nu a comentat până în prezent atacul cibernetic din Iran. Autoritatea cibernetică din Israel a anunţat luni că Iran şi Hezbollah se află în spatele unei tentative de atac cibernetic la un spital din nordul Israelului, în urmă cu circa trei săptămâni.
Aceasta a precizat că atacul a fost dejucat. Dar hackerii au reuşit să recupereze „câteva dintre informaţiile sensibile stocate în sistemele de informaţii ale spitalului".