UPDATE. ATAC ARMAT ÎN SUA: 12 morţi şi peste 50 de răniţi la premiera filmului "Batman". Principalul suspect, REŢINUT | VIDEO

UPDATE. ATAC ARMAT ÎN SUA: 12 morţi şi peste 50 de răniţi la premiera filmului "Batman". Principalul suspect, REŢINUT | VIDEO

Autorităţile din Denver, SUA, sunt în stare de alertă în urma unui atac armat. Se estimează că aproximativ 50 de persoane au fost împuşcate şi sunt rănite. Alte 12 persoane au murit. Martorii povestesc faptul că au existat doi atacatori. Un suspect a fost deja reţinut.

UPDATE 18:50 Apartamentul suspectului de comiterea atacului armat este plin cu capcane explozive făcute din dispozitive sofisticate, a declarat şeful poliţiei locale, potrivit Reuters. "Apartamentul lui este plin cu capcane. Încercăm să determinăm cum să dezamorsăm dispozitivele inflamabile sau explozive. Am putea sta aici ore sau zile întregi. Imaginile sunt destul de tulburătoare. Felul în care sunt puse capcanele pare foarte sofisticat. Ar putea fi o aşteptare foarte lungă", a declarat şeful poliţiei din Aurora, Daniel Oates, la faţa locului, unde poliţia încearcă să intre în apartament.

UPDATE 16:30 Suspectul pentru comiterea atacului armat din noaptea de joi spre vineri, la un cinematograf de la periferia oraşului Denver (statul Colorado, vestul SUA), a fost identificat a fi James Holmes, în vârstă de 24 de ani, potrivit autorităţilor americane, informează Associated Press.

Conform oficialilor, care au vorbit sub protecţia anonimatului, Holmes ar fi ucis 12 persoane într-un atac armat în cinematograful aglomerat, unde rula ultimul film din seria Batman. Bărbatul purta o mască de gaze şi a declanşat un gaz necunoscut în incinta cinematografului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Suspectul se află în stare de arest. Potrivit FBI, nu există niciun indiciu că incidentul ar avea vreo legătură cu grupări teroriste. UPDATE 15:20 Preşedintele american Barack Obama s-a declarat "şocat" de atacul armat "îngrozitor şi tragic" şi a promis că se va face dreptate.

"Eu şi Michelle suntem şocaţi şi întristaţi de atacul armat îngrozitor şi tragic din Colorado (...) Administraţia mea va face tot ce îi stă în putinţă pentru a-i susţine pe locuitorii din Aurora în acest moment extrem de dificil", afirmă Barack Obama într-un comunicat. "Ne angajăm ca cei responsabili să dea socoteală în faţa justiţiei, să asigurăm securitatea compatrioţilor noştri şi să avem grijă de răniţi", mai spus el.

"Aşa cum facem mereu atunci când ne confruntăm cu momente sumbre şi dificile, trebuie să strângem rândurile, ca o mare familie americană. Trebuie să ne gândim cu toţii la locuitorii din Aurora şi să ne rugăm pentru ei, într-un moment în care se confruntă cu pierderea părinţilor, prietenilor şi vecinilor, şi trebuie să fim solidari cu ei în orele şi zilele dificile care vor veni", a concluzionat preşedintele american. UPDATE 15:13 Atacul este cel mai grav incident armat în masă din SUA, din 2007, când Seung-Hui Cho a ucis 32 de oameni şi apoi s-a sinucis, în campusul Univeristăţii Virginia Tech, precizează BBC. Potrivit AP, cea mai tânără victimă avea 6 ani şi este tratată în Spitalul pentru Copii din Colorado. Starea sănătăţii sale nu este cunoscută, deocamdată. Dr. Frank Lansville, de la Centrul Medical Aurora, spune că 15 pacienţi au sosit la Departamentul de Urgenţă al spitalului - dintre aceştia 12 erau victime împuşcate, iar 3 au suferit din cauza expunerii la substanţe chimice.  UPDATE 14.20 Martorii care au scăpat din acest incident povestesc că printre morţi sunt tineri şi adolescenţi, printre care şi o fetiţă în vârstă de numai 9 ani.

Un tânăr care se afla în sala de cinematograf a povestit jurnaliştilor americani faptul că atacatorul a intrat pe una dintre uşile de acces situate lângă ecran şi apoi "a început să urce treptele calm şi să împuşte oamenii la întâmplare". UPDATE 13.00 Un suspect a fost prins de poliţie, iar o armă a fost găsită la mică distanţă de mall-ul în care a avut loc atacul.

Bărbatul are 24 de ani. În maşina acestuia au fost găsite o puşcă şi un pistol. La interogatoriu, el a dezvăluit că în locuinţa sa are şi explozibil. Din acest motiv, imobilul în care principalul suspect locuieşte a fost evacuat.

Autorităţile îl caută şi pe cel de-al doilea atacator. UPDATE 12.43 Numărul victimelor a crescut la 12 morţi şi peste 50 de răniţi Din informaţiile oferite de presa locală, incidentul a avut loc la un cinematograf dintr-un mall din Denver, în care avea loc premiera "The Dark Knight Rises", ultima producţie din seria filmului "Batman". Incidentul a avut loc la ora locală 00.30, la numai 30 de minute de la debutul filmului.

<iframe width="620" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/CSgw4SfF5gY" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> UPDATE 12.00 Poliţia spune că este vorba despre un atacator, însă nu ştiu, până în acest moment care este identitatea acestuia. El a purtat o mască de gaz pe faţă, pentru a nu fi recunoscut.

Alţi martori vorbesc despre doi atacatori.

În sala de cinema a fost lansată şi o grenadă cu fum sau cu gaz lacrimogen. Iniţial, cei care se aflau în sala de cinema au crezut că zgomotele provenite de la arme făceau parte din efectele sonore ale filmului, povesteşte reporterul Brenda Stuart, pentru Sky News. De aceea, în primele secunde, nicio persoană nu a reacţionat. Ulterior, "când gloanţele au început să zboare prin sală, iar oamenii să cadă răniţi, s-a instalat panica", mai povesteşte jurnalista.

Situaţia este atât de gravă încât poliţiştii au început să transporte cu maşinile lor răniţii la spital, ca să nu mai aştepte ambulantele. Numărul victimelor rănite, estimat iniţia, de 30, de persoane, este în continuă creştere. Vom reveni cu amănunte