Un sistem solar descoperit recent și care este în pragul exploziei, în interiorul Căii Lactee, i-a făcut pe astronomi să se declare îngrijorați la maxim!
Încă nu este clar în ce măsură, explozia sistemului solar, identificat ca fiind unul de tipul Wolf Rayet, va afecta și planeta Pământ, care se află la 8.000 de ai lumină. Sistemul solar descoperit recent seamănă cu o roată cosmică, având o particularitate aparte, fiind unul dual, compus din două stele, lucru pe care astrofizicienii nu se așteptau să îl descopere chiar în galaxia noastră.
Sistemul solar descoperit a fost ”botezat” de astrofizicieni cu numele de ”Apep”, care vine de la zeul egiptean al haosului. Drept urmare, nici oameni de știință nu înțeleg prea bine cu ce au de a face, descoperirea fiind una epocală.
Principala teorie care explică acest comportament bizar face din ”Apep” un concurent puternic pentru producerea unei explozii de raze gamma atunci când aceasta, va exploda, fapt ce se va întâmpla în cele din urmă, ceea ce nu s-a mai întâmplat niciodată în Calea Lactee.
Dr. Joe Callingham, coautor al studiului de la Universitatea Leiden din Olanda, a declarat că există o mulțime de cercetări privind sistemele stelare Wolf-Rayet. ”Acestea sunt într-adevăr păunii lumii stelare. Descoperirile despre aceste obiecte elegante, frumoase, dar potențial periculoase, provoacă un adevărat zgomot în astronomie”, a precizat specialistul.
Sistemul solar urmărit cu îngrijorare
Recent, echipa de specialiști care urmăresc sistemul care stă să explodeze, a demonstrat că ”Apep” nu era compus doar dintr-o stea de tipul Wolf-Rayet, ci de fapt două, fapt atestat și astronomii de la Institutul de Științe Spațiale și Astronautice din Japonia, care vor publica în curând o lucrare despre un alt sistem, Wolf-Rayet 112.
Cele două stele care compun sistemul ”Apep”, sunt fiecare de aproximativ 10 până la 15 ori mai mari decât Soarele, și de peste 100.000 de ori mai strălucitoare. Mai mult, stelele Wolf-Rayet au o temperatură estimată de 25.000 de grade sau mai mult.
Conform celor mai noi descoperiri ale echipei, stelele masive din binarul ”Apep” se orbitează reciproc la fiecare 125 de ani, la o distanță comparabilă cu dimensiunea sistemului nostru solar. "Viteza vânturilor stelare produse este doar uluitoare. Învârt stelele cu aproximativ 12 milioane de kilometri pe oră; aceasta este 1% viteza luminii. Cu toate acestea, praful produs de acest sistem se extinde mult mai lent, la aproximativ un sfert din viteza vântului stelar. Probabil înseamnă că vânturile stelare sunt lansate în direcții diferite la viteze diferite. Extinderea prafului pe care o măsurăm este condusă de vânturi mai lente lansate lângă ecuatorul stelei. Modelul nostru se potrivește acum destul de bine cu datele observate, dar încă nu am explicat prea bine fizica rotației stelare”, a precizat un alt specialist Yinou Han.
Dacă cele două stele ar exploda în perioada următoare ar produce radiații gamma, și este foarte greu de estimat în ce măsura vor afecta planeta pământ. ”Exploziile de raze gamma sunt printre cele mai energice evenimente din Univers. Și sunt potențial mortali. Dacă o explozie de raze gamma ar avea impact asupra Pământului, ar putea dezlipi planeta de prețiosul său strat de ozon, expunându-ne pe toți la radiații ultraviolete de la Soare. Din fericire, axa de rotație a lui Apep înseamnă că nu prezintă nicio amenințare pentru Pământ”, a spus și profesorul Peter Tuthill.