Cercetătorii chinezi sunt gata să trimită peste 20 dintre cele mai mari rachete din China pentru a întoarce din drum asteroizi considerați periculoși pentru Pământ.
De exemplu, meteoritul care a explodat pe cerul Chelyabinsk în 2013 nu avea mai mult de 20 de metri în diametru. Dar energia exploziei a fost suficientă pentru a distruge mii de clădiri și a răni peste o mie și jumătate de oameni.
Mai precis, meteoritul din Rusia a avut forţa a 20 de bombe atomice şi a căzut la doar 100 de km de un depozit de plutoniu. Acest eveniment a arătat că asteroizii mici nu pot fi ignorați și că astfel de cazuri ca cel de la „Chelyabinsk” în următorii 100 de ani pot apărea foarte, foarte des.
Unda de şoc a distrus 100.000 de metri pătraţi de sticlă, peste 3.000 de clădiri din Chelyabinsk fiind afectate. Aproximativ 1.100 de persoane au solicitat îngrijiri medicale, 48 fiind spitalizate. Cele mai multe vătămări au fost provocate de cioburile de sticlă.
NASA a estimat că meteoritul avea dimensiunile unui autobuz şi cântărea aproximativ 7.000 de tone, fiind cel mai mare impact înregistrat în mai bine de un secol. Meteoritul a intrat în atmosfera Pământului la ora 09:20, ora locală, cu o viteză hipersonică de cel puţin 54.000 de km/oră şi s-a fărâmițat la 30-50 de kilometri deasupra solului, au estimat specialiştii ruşi. NASA a estimat o viteză mai mare şi o distanţă mai mică de sol în momentul fragmentării.
Cercetătorii de la Centrul Național de Științe Spațiale din China sunt convinși că vor putea lupta cu asteroizii periculoși
Potrivit calculelor astronomilor chinezi, care și-au raportat noile descoperiri în revista Acta Astronomica Sinica, spun că în următoarea sută de ani asteroizii cu dimensiuni de până la 100 de metri ar putea amenința că vor cădea pe Pământ.
În plus, cercetarea a arătat că pot exista mult mai mulți asteroizi care amenință Pământul - de la 100.000 la un milion. Până acum, când se urmăreau doar asteroizii periculoși pentru Pământ, cei cu un diametru mai mic de 100 de metri erau pur și simplu ignoraţi.
Asteroizii de tip „Chelyabinsk” sunt extrem de greu de capturat, mai ales că provin din direcția Soarelui, unde este imposibil să se direcționeze telescoapele obișnuite.
În ultimii ani, autoritățile chineze au alocat fonduri semnificative pentru dezvoltarea de soluții pentru apărarea planetară. Acest lucru se face nu numai pentru a atenua riscul asteroizilor, ci și în așteptarea unei confruntări spațiale mai dure cu Statele Unite.
China nu face niciun secret din faptul că sistemul de urmărire a asteroizilor va fi integrat în sistemul militar de apărare și va face parte din strategia de securitate națională, informează astrounivers.