AstraZeneca - protecție aproape nulă împotriva Omicron. Ce se întâmplă în cazul Pfizer. Se solicită „măsuri naționale stricte”

Sursa: Arhiva EVZ

Milioane de cetățeni se confruntă cu protecție nulă împotriva variantei Omicron a virusului SARS-COV-2. Avertismentul vine din partea experților din domeniul Sănătății. Populația a fost îndemnată să se vaccineze cât mai repede cu a treia doză de vaccin, însă pe site-ul de rezervări este un haos total. Mulți nu vor reuși să își facă rapelul până la Crăciun.

Cele mai recente cifre publicate de guvernul din Marea Britanie arată că, în prezent, există peste 1.200 de cazuri de infectare cu coronavirus pe teritoriul statului în cauză. Numărul bolnavilor practic s-a dublat, față de ziua de vineri. Previziunile specialiștilor din Sănătate arată că infectările ar putea depăși 1 milion până la sfârșitul anului 2021.

Agenția britanică de securitate sanitară (UKHSA) a cerut, pe fondul creșterii alarmante a numărului bolnavilor și a lipsei de protecție împotriva tulpinii Omicron, ca până la 18 decembrie să fie adoptate „măsuri naționale stricte”.

Cât de protejate sunt persoanele vaccinate cu AstraZeneca și Pfizer împotriva tulpinii Omicron

În timp ce vaccinurile de rapel s-au dovedit a fi eficiente împotriva Omicron, există îngrijorări că milioanele de persoane care nu și-au făcut încă a treia doză ar putea să rămână neprotejate față de noua mutație. Oamenii de știință guvernamentali au comparat 581 de cazuri de Omicron în Marea Britanie cu 56.000 de cazuri de Delta pentru a oferi estimări preliminare privind gradul de protecție a vaccinurilor împotriva unei variante.

Ei au descoperit că persoanele, în marea lor majoritate vârstnice, care au fost vaccinate cu două doze de AstraZeneca în urmă cu circa 100 de zile, nu au avut aproape nicio protecție împotriva infecției cu Omicron. Cele vaccinate cu două doze de Pfizer, însă, au prezentat o protecție împotriva Omicron puțin peste 30%.

Rapelul crește protecția împotriva virusului chiar până la 76%

De ce este importantă vaccinarea cu rapel? Potrivit analizelor demarate de oamenii de știință amintiți, un rapel cu Pfizer crește nivelurile de protecție împotriva tulpinii Omicron la 71%. În cazul AstraZeneca, pacienții au prezentat un nivel de protecție de 76% împotriva Omicron, după administrarea rapelului.

Președintele Moderna, Noubar Afeyan, a declarat pentru Fox News că săptămâna viitoare ar putea primi datele privind eficiența rapelului de vaccin Moderna împotriva noii variante. „Nu avem încă aceste date. Testăm temeinic toate aspectele legate de ceea ce am putea face”, a mai spus șeful Moderna.

Compania farmaceutică lucrează în prezent la un rapel specific pentru tulpina Omicron și testează un alt vaccin care să fie mai rezistent la mutațiile virusului SARS-COV-2.

Marea Britanie introduce restricții înainte de sărbători

Guvernul britanic a sfătuit populația eligibilă să se vaccineze cu a treia doză de vaccin. Multe persoane de peste 40 de ani, eligibile pentru rapel, nu au reușit să își facă programări până în ajunul Crăciunului din cauza haosului de pe site-ul de rezervări.

Având în vedere că în Marea Britanie numărul cazurilor de Omicron se dublează la fiecare trei zile, șefii din domeniul sănătății îndeamnă oamenii să se testeze periodic și să respecte măsurile de distanțare socială astfel încât populația să nu se confrunte cu un val de infectări chiar de sărbători. Specialiștii din Sănătate estimează că, până la sfârșitul anului 2021, Guvernul britanic ar putea raporta peste un milion de cazuri de boală COVID-19.

Guvernul a introdus măsuri mai stricte în ultimele zile, măștile de protecție devenind obligatorii în magazine și în transportul public, iar angajații trecând în sistem online de muncă, acolo unde a fost posibil. De asemenea, la intrarea în cluburi sau la evenimente cu număr mare de persoane, toți cetățenii trebuie să prezinte dovada vaccinării.