Asteroidul care a schimbat lumea, Impactul a avut puterea a 10 miliarde de bombe atomice

În urmă cu aproximativ 66 de milioane de ani, un asteroid de dimensiunea unui oraș s-a prăbușit pe Pământ cu forța a 10 miliarde de bombe atomice de puterea celei folosite la  Hiroshima. Cataclismul a dus la dispariția dinozaurlori și a schimbat lumea pentru totdeauna. 

Asteroidul a lovit  Pământul într-o zonă de pe coasta de est a actualului stat Mexic. A produs un crater cu o lungime de peste 177 de kilometri, iar 75 la sută din speciile de plante și animale de pe planetă au dispărut în perioada care a urmat cataclismului, scrie nationalinterest.org.

Conform unui studiu  publicat recent de revista Nature Communications, o echipă internațională de oameni de știință - de la Imperial College (Londra, Marea Britanie), Universitatea din Freiburg (Germania) și Universitatea din Austin (Texas, Statele Unite) - a reușit să realizeze o simulare 3D  a cataclismului cu ajutorul unor tehnologii de ultimă generație.

Prin această siuulare, oamenii de știință au încercat să afle cum a fost pozibilă extincția tutoror acestor plante și animale. Iar datele obținute au furnizat o explicație interesantă.

Astfel, asteroidul s-a îndreptat spre Pământ  dinspre nord-est,  pe o traiectorie cu un unghi de 40 până la 60 de grade față de suprafața Pământului. Tocmai  această traiectorie particulară a amplificat eliberarea unei cantității uriașe de gaze în aer.

Mulți oameni de știință credeau inițial că asteroidul a lovit suprafața terestră cu un unghi de 90 de grade, dar acest lucru, potrivit studiului,  este  „puțin probabil”l.

„Impactul a eliberat în atmosferă o cantitate incredibilă de gaze. Clima a fost afectată,  declanșând un lanț de evenimente care a dus la extincția dinozaurilor.

Acest lucru a fost probabil agravat de faptul că asteroidul a lovit Pământul cu unul dintre cele mai devastatoare unghiuri posibile ", a declarat autorul principal al studiului, Gareth Collins,  profesor la Departamentul de Științe ale Pământului și Inginerie de la Imperial College London.

A fost vorba, probabil, de miliarde de tone de funingine, sulf și alte gaze care  au blocat razele soarelui, ceea ce a dus la un fenomen asemănător iernii nucleare.

Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetătorii au examinat cu atenție forma și structura craterului și au extras  roci din crater. Ei spun că toate aceste elemente  au furnizat dovezi ale forței incredibile a impactului

Duipă mai bine de 300 de simulări, oamenii de știință au ajuns la concluzia că traiectoria de 60 de grade este cea mai probabilă, având în vedere forma craterului Chicxulub, singurul de acest fel de pe Pământ.