„Din datele pe care le deținem până în acest moment, probabilitatea ca asteroidul să lovească Terra este echivalentă cu cea a fi loviți de un tren, în timp ce ne aflăm la o trecere de nivel, fără a putea vedea sau auzi trenul, dar știind că garnitura vine pe acolo o dată la 15 ore. Ai trece?”, a declarat Ettore Perozzi, de la Agenția Spațială Italiană.

Pentru a realiza ce înseamnă un astfel de impact, putem să ne gândim la datele din 1908, atunci când în Tunguska, Siberia, un asteroid a ras o suprafață de 2.000 de kilometri pătrați, echivalentul unui „disc” de 50 de kilometri diametru, cu 80 de milioane de arbori arși.

Primul pericol este reprezentat de un asteroid de nouă metri diametru, dar care deține o probabilitate de 1 la 16 pentru a lovi Terra, în 2095. „Acum se află prea departe. Vom cunoaște cu exactitate traiectoria sa în luna iulie, cu ajutorul unui telescop de opt metri. Atunci vom afla dacă există sau nu un risc real de impact”, a explicat Rudiger Jehn, directorul Biroului de Apărare Planetară de la Agenția Spațială Europeană. „Problema nu este dacă un asteroid va lovi Pământul, ci când o va face”, a adăugat el.