Asta mai lipsea în București! Nicușor Dan anunță vremuri și mai grele în Capitală

Sursa: EEC-Razvan Valcaneantu

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat marți că, potrivit proiectului actual al bugetului de stat, veniturile reale ale Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) ar urma să fie înjumătăţite în 2022.

Astfel, după ce în noiembrie 2020, Nicușor Dan anunța încă 2 ani de probleme cu apa caldă în București, acum a venit altă veste proastă pentru bucureșteni. Calculul este simplu.

Dacă în 2021 au fost probleme cu apa caldă și căldura, în contextul unui buget al PMB mai mare decât cel prognozat pentru 2022, este clar că la anul situația nu are cum să fie mai bună. Din contră!

În conferința de presă susținută marți, Nicușor Dan a subliniat că Primăria Capitalei nu va avea decât un milliard de lei pentru investiţii, instituţii de cultură, spitale, infrastructură sau consolidarea clădirilor cu risc seismic.

„Aşa cum arată proiectul de buget naţional în acest moment, veniturile reale ale Primăriei Municipiului Bucureşti în anul 2022 vor fi la jumătate din veniturile reale ale PMB în 2021, ceea ce va pune Primăria Municipiului Bucureşti în imposibilitate de a asigura serviciile publice pe care le are în atribuţii.

Nicușor Dan s-a referit la criza economică

Nicio instituţie nu poate să funcţioneze cu un buget la jumătate. În criza din 2010, România a fost constrânsă să reducă salarii în mod semnificativ, având mari probleme, în condiţiile în care a avut o scădere de 10%, nicidecum de 50%, cum, din păcate, se preconizează pentru PMB în 2022″, a declarat primarul.

sursă: arhiva EVZ

În 2021, Bucureştiul a avut un buget total de 10 miliarde de lei. Conform informațiilor oferite de Nicușor Dan, 6 miliarde de lei auu fost folosite pentru sectoare şi 4 miliarde de lei pentru PMB.

Totodată, 2 miliarde de lei au mers la subvenţii pentru termie şi transport public, iar bugetul real a fost 2 miliarde de lei. La anul, bugetul PMB ar urma să fie tot de 10 miliarde de lei, dintre care 6 miliarde de lei pentru sectoare şi 4 miliarde de lei pentru PMB, dar subvenţiile ar urma să se majoreze la 3 miliarde de lei.

„Chiar dacă vom dubla tariful pentru populaţie, subvenţiile vor fi de trei miliarde, în loc de două miliarde. Adică subvenţia pe termie va fi de 2 miliarde, în loc de un miliard. Atunci, bugetul real care ne rămâne pentru celelalte servicii va fi de un miliard, adică la jumătate″, a mai spus primarul general al Capitalei.