Asta este într-adevăr de necrezut despre coronavirus! Par sănătoși-tun, dar riscă enorm

Asta este într-adevăr de necrezut despre coronavirus! Par sănătoși-tun, dar riscă enorm

Pe măsură ce se răspândește în toată lumea, virusul Covid-19 începe să fie tot mai bine înțeles de lumea medicinei.

Specialiștii fac teste peste teste, iar unele rezultate arată de ce a fost posibil ca peste trei milioane de oameni să se infecteze cu noul coronavirus.

Un astfel de studiu de caz, efectuat la nivelul Germaniei și al Italiei, a scos la iveală faptul că sportivii de performanță intră în categoria de risc pentru infecțiile la plămâni.

Conform infobae.com, echipe de medici imunologi italieni și specialiști pneumologi de la institutele din Roma, Verona și Berlin, au ajuns la concluzia că din cauza exercițiilor fizice sportivii de elită sunt mai susceptibili să inhaleze particule de virus, care mai apoi ajung în zonele inferioare ale plămânilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

„SARS-CoV-2 se poate răspândi mai ușor în zonele cele mai adânci ale plămânilor în timpul exercițiilor intense”, se arată în acest studiu. În plus, oamenii de știință spun că sportivii asimptomatici și-ar putea agrava starea în timpul exercițiilor fizice, ceea ce va declanșa o infecție puternică la plămâni.

Medicii Paolo Matricardi, Roberto Dal Negro și Roberto Nisini pun sub semnul întrebării oportunitatea reluării competițiilor sportive, în special a campionatelor de fotbal. Ei susțin că, în timpul meciurilor, când sportivii stau apropiați unii de alții, sunt șanse mari ca virusul să fie transmis.

„Plămânii sportivilor favorizează semnificativ inhalarea agenților infecțioși! Respirația se schimbă dramatic în timpul exercițiilor intense, din cauza unei creșteri puternice a ventilației (inspirație și a volumului de aer expirat) și mai ales a celei alveolare”, scriu autorii studiului.

Aceștia mai arată și că sportivii sunt mai expuși din pricina „practicării frecvente a exercițiilor extreme și de lungă durată”. Astfel, deși sportivii au „plămâni ideali”, aceștia „favorizează semnificativ inhalarea agenților infecțioși”.

Concluzia este că sportivii nu ar trebui să fie grăbiți să se întoarcă în săli și pe teren, în ciuda presiunilor din partea conducătorilor cluburilor.