Assange a şocat în instanţă: Nu şi-a amintit numele și vârsta. Părea debusolat, speriat...

Apariţia fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a şocat pe cei prezenţi în sală deoarece a avut un comportament ciudat. Părea că nu mai ştie nici cine este.

Assange arăta confuz în timpul audierii de ieri la Londra. Se vedea cum se lupta să-și amintească numele și vârsta în timpul primei sale apariții publice în procesul de extrădare în Statele Unite.

Assange, în vârstă de 48 de ani, care a petrecut șapte ani închis la Ambasada Ecuadorului, se confruntă cu 18 acuzații în Statele Unite, inclusiv pentru piratarea calculatoarelor guvernamentale și încălcarea unei legi privind spionajul.

El ar putea petrece zeci de ani în închisoare

Ieri, Assange a apărut curat şi bărbierit, fără barba lungă pe care o avea  ultima dată ​​când a fost văzut în luna mai. Arăta sănătos, cu părul alb dat pe spate și purta un costum bleumarin cu un pulover albastru deschis și un tricou alb.

Solicitarea de amânare a procedurii de extrădare a lui Assange a fost respinsă și se pregătește să lupte cu acuzații „fără precedent” în SUA.

Ce a fost extrem de ciudat că el a mormăit și s-a bâlbâit timp de câteva secunde până și-a dat numele și data nașterii la începutul audierii preliminare în acest caz.  Când judecătorul l-a întrebat la sfârșitul ședinței dacă știe ce se întâmplă, el a răspuns „nu exact”, plângându-se de condițiile de detenție și că nu poate să „gândească corect” .

"Nu înteleg de ce nu este echitabil", a spus el. „Nu pot face cercetări, nu am acces la datele din dosar. E foarte dificil unde mă aflu", a spus jurnalistul activist. Assange este reținut într-o închisoare britanică în așteptarea extrădării în Statele Unite, titrează nbcnews.

Avocatul lui Assange, Mark Summers, a susținut că ședința de extrădare a lui Assange, programată pentru februarie 2020, ar trebui amânată cu trei luni din cauza complexității cazului.  El a menționat dificultatea de a comunica cu Assange.

Assange, de origine australiană, a făcut titluri internaționale la începutul anului 2010, când WikiLeaks a publicat un videoclip militar clasificat din SUA unde arata un atac din 2007 al elicopterelor Apache din Bagdad, care au ucis o duzină de oameni, inclusiv doi jurnalişti de la Reuters.

WikiLeaks a înfuriat ulterior Statele Unite, publicând cache-uri de documente militare şi diplomatice. Admiratorii l-au considerat pe Assange ca fiind un erou pentru expunerea sa acuzând  abuzul de putere din partea statelor  și mai ales pentru limitarea libertății de exprimare. Când a apărut Assange, oamenii  adunaţi  și-au ridicat pumnii în solidaritate cu el.