Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România cere Ministerului Sănătății recalcularea nediscriminatorie a medicamentelor generice

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România cere Ministerului Sănătății recalcularea nediscriminatorie a medicamentelor generice

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) solicită Ministerului Sănătății recalcularea prețului la medicamentele generice. APMGR consideră că recalcularea nediscriminatorie a preţului medicamentelor generice este vitală pentru menţinerea pe piaţă a medicamentelor ieftine

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producătoare de medicamente generice din România, solicită Ministerului Sănătății recalcularea prețului la medicamentele generice, în acord cu recomandarea Consiliului Concurenței de a nu se aplica în calculul prețului medicamentelor generice referenţierea permanentă la 65% din prețul medicamentului inovativ corespunzător. 

Fabricile din România riscă să intre în colaps

"Totodată, APMGR solicită Primului Ministru să se implice în această problemă, deoarece situația este extrem de gravă, îndeosebi pentru producătorii locali de medicamente generice. Fabricile din România riscă să intre în colaps în momentul în care vor fi obligate să pună pe piață medicamente sub costul de producție", se arată în comunicatul de presă remis redacției EVZ.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Raportarea repetitivă la prețul medicamentului inovativ este anticoncurențială și acționează ca o barieră pentru medicamentele generice și pentru libera concurență pe piața medicamentelor, punând obstacole suplimentare producătorilor de medicamente generice. Este esențial ca autoritățile să înțeleagă anormalitatea situației și să o corecteze, pentru a preveni colapsul industriei locale, care produce exclusiv medicamente generice”, a declarat Laurenţiu Mihai, Director Executiv APMGR.

Producătorii acuză Ministerul Sănătății de incorectitudine

"Producătorii de medicamente generice au depus deja documentația solicitată de autorități pentru recalcularea prețului la medicamente, însă atrag atenția asupra interpretării incorecte și discriminatorii dată de Ministerul Sănătății prevederilor privind modul de stabilire a prețului medicamentelor generice, prevăzut de Ordinul 75/2009 pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul al prețurilor la medicamentele de uz uman. Interpretarea Ministerului Sănătății asigură o protecție suplimentară și neconcurențială medicamentelor inovative, chiar și după data de expirare a brevetului acestora, prin faptul că obligă producătorii de medicamente generice să-și raporteze continuu prețurile la 65% din prețul medicamentelor inovative corespunzătoare", susține sursa citată. 

Previziune sumbră a producătorilor: vor dispărea de pe piață tocmai medicamentele ieftine

APMGR solicita Ministerului Sănătății să țină cont de recomandările Consiliului Concurenței în interpretarea prevederilor art. 8 din Ordinul 75/2009, renunțând astfel la referenţierea permanentă la 65% din prețul medicamentului inovativ, în cadrul procesului actual de recalculare a prețurilor la medicamentele generice.

Calcularea prețului medicamentelor generice pe baza unei referenţieri circulare va forța producătorii de medicamente generice să scadă prețul multor produse sub limita rentabilității, ceea ce va duce la dispariția de pe piață tocmai a medicamentelor ieftine, folosite de cei mai mulți pacienți. 

 

 

Companiile membre APMGR au capacități de producție în București, Baia Mare, Cluj Napoca, Târgu Mureș, Constanţa și Timișoara, unde se produc peste 1.500 de medicamente generice acoperind toate clasele terapeutice, de la produse antireumatice și antialergice, până la produse oncologice de înaltă clasă. Industria generică locală contribuie cu cca 1,5% la PIB, asigurând peste 8.000 de locuri de muncă.

APMGR este afiliată la Asociația Europeană a Producătorilor de Medicamente Generice (EGA - European Generic Medicines Association - www.egagenerics.com), organizația reprezentativă a industriei producătoare de medicamente generice și biosimilare din Europa.

APMGR reprezintă principalele companii producătoare de medicamente generice din România: Actavis, AC Helcor, B. Braun Medical, Biofarm, Dr. Reddy's, Desitin Pharma, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Glenmark Pharmaceuticals, Infomed Fluids, Krka, Labormed, Magistra CC, Medochemie, Sandoz, Terapia-Ranbaxy, Teva, Zentiva.