ALERTĂ NAȚIONALĂ. Asistenți medicali din România au diplome fabricate. Ce spun instituțiile statului

ALERTĂ NAȚIONALĂ. Asistenți medicali din România au diplome fabricate. Ce spun instituțiile statului

Cu toții am asistat la cât de simplu poți deveni medic, chiar dacă ai numai 8 ani de școală. De asemenea, poți deveni asistent medical, chiar dacă nu ai trecut pe la cursuri. Astfel, afacerile din sănătate sunt înfl oritoare, la fel ca școlile de fabricat diplome. În urma unui reportaj al televiziunii suedeze SVT a ajuns și în atenția românilor informația că vor fi efectuate controale în 100 de școli postliceale sanitare românești, suspectate că ar elibera diplome false sau, pur și simplu, cumpărate, fără ca „asistentul medical” să fi trecut pe la cursuri sau să fi susținut examene. Din informațiile obținute de EVZ, România nu a exportat doar medici de mare valoare, ci și cadre medicale făcute peste noapte, cu abilități de nivelul unui hobby, în loc de specializare.

Corpul de Control al Ministerului Educației a fost, deja, în luna noiembrie a anului trecut la Școala Postliceală Sanitară „Dimitrie Cantemir” din Târgu Mureș, școală care ar fi fabricat diplome. După acest scandal, un altul a zguduit România: poți fi „medic” cu numai 8 clase – un condamnat în Italia la un an și jumătate, cu suspendare, a operat timp de un an, în România, pe baza unei atestări false.

 

Înainte de Italia, să ne uităm în grădina noastră

Ne puteți urmări și pe Google News

Jurnaliștii suedezi sunt de părere că școlile sanitare postliceale, care funcționează cu aprobarea statului român, au facilitat eliberarea de diplome fără ca persoanele care s-au înscris la cursuri să fi fost prezente. Au plătit și au primit în dar diploma. Derularea evenimentelor, spun surse din anchetă, se făcea astfel: „Văzându-se cu actul în mână, viitorul asistent medical a plecat în Suedia pentru a se angaja. Aici, a obținut documentele în baza legislației Uniunii Europene. Jurnaliștii suedezi susțin că autoritățile din țara lor nu au putut depista această fraudă pentru că diploma era autentică, numai că viitorii asistenți medicali nu știau nimic”, ne-au declarat ofițerii care investighează situația.

 

Cinci de stat, peste 150, private!

În România, conform datelor Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar, există 157 școli sanitare postliceale, dintre care 152 de astfel de unități medicale sunt particulare. Acum, nici nu începi bine cursurile unei școli postliceale, că vin firme din străinătate pentru recrutarea viitorilor asistenți medicali – indiferent de modul în care șiau obținut actul. Ministrul Ecaterina Andronescu a declarat, pentru postul suedez de televiziune, că „vom verifica tot ce este de verificat”.

 

Un „Nu comentez!” sec este reacția directoarei

Legislația din țările nordice este realizată în așa manieră încât viitorul cadru medical nu trebuie să dea o probă practică. Acesta se prezintă cu documentele din țara lui, care atestă pregătirea sa profesională, iar după ce sunt verificate de către instituțiile abilitate și se dovedesc că sunt reale, este încadrat pe un post vacant. Dacă acesta nu are cunștințe medicale, se va descoperi ulterior. La fel a procedat și „Alex” persoana din reportajul televiziunii suedeze. Conform jurnaliștilor, „Alex” a absolvit Școala Sanitară Postliceală „Dimitrie Cantemir” din Târgu Mureș. Jurnaliștii EVZ au încercat să obțină un punct de vedere al insituției de învățământ, dar directoarea a refuzat să dea detalii. „Noi nu avem niciun raport emis de Ministerul Educației Naționale și nu am ce să vă spun. Nu doresc să comentez acest subiect”, atât a declarat pentru EVZ, Camelia Țăran, directorul Școlii Postliceale „Dimitrie Cantemir” din Târgu Mureș.

 

Raportul nu este încă gata

Deși Corpul de Control al Ministerului Educației a fost anul trecut să realizeze investigația la școala sanitară postliceală, raportul încă nu este gata. „Corpul de Control al Ministerului Educației nu mi-a transmis rezultatele investigației. Ceea ce pot eu să vă spun este că nu există sub nicio formă nici diplome false sau contrafăcute, nici de școală și nici de elevi. Acea persoană care dădea declarații și a apărut în imaginile televiziunii suedeze, potrivit căruia foaia matricolă ar fi fost de la Școala Postliceală „Dimitrie Cantemir” din Târgu Mureș, nu se confirmă nici de mine și nici de cei din Corpul de Control. Ceea ce am remarcat eu în cele două zile cât am fost la acea unitate de învățământ, foia matricolă din secvența televiziunii suedeze, nu este, nici ca și conținut, nici ca și formă, pagină ca fiind de la Școala Postliceală „Dimitrie Cantemir”. Ceea ce a verificat Corpul de Control va fi transmis când va fi finalizat raportul.

În luna mai 2018, televiziunea suedeză a filmat mai multe unități școlare din Polonia și România, iar singura școală de la noi din țară care i-a primit în interiorul sediului administrativ a fost Școala Postliceală „Dimitrie Cantemir”. Din punctul meu de vedere, de aici au venit aceste știri. După ce va fi finalizat raportul Corpului de Control, putem vorbi mai multe”, a declarat pentru EVZ, prof. Ioan Macarie, Inspectorul Școlar General Mureș.

 

„Doamna ministru ar fi trebuit să apere sistemul de învățământ”

„În proporție de peste 90%, eu zic că România scoate asistenți medicali foarte bine pregătiți. Sunt țări care au o școală sau două, pentru că preferă să importe forță de muncă din Europa de Est. Din punctul nostru de vedere, avem foarte mulți absolvenți care lucrează ca și asistenți medicali în străinătate și ne fac cinste. Îi invit pe domnii din Suedia, să vină la noi la școală să vadă cum se fac cursuri. Sunt convins că în fiecare țară sunt persoane mai neserioase, dar ei trebuie să angajeze în urma unui concurs, să vadă dacă sunt bine pregătiți sau nu. Dacă văd că nu sunt bine pregătiți, nu ar trebui să fie angajați. Eu cred că este ceva făcut cu rea intenție, pentru a discredita sistemul de învățământ particular din România. Se vehiculează de mult timp acest lucru. Ministrul Andronescu chiar a încercat, la un moment dat, cu școlile postliceale, cu învățământul profesional a avut doamna ministru ceva. Doamna Ecaterina Andronescu ar fi trebuit să fie mult mai fermă, ar fi trebuit să apere sistemul de învățământ. Eu nu înțeleg de ce trebuie să distrugi ceva ce funcționează bine. Dacă nu au niște dovezi clare, ei nu fac decât să discretizeze țara. Dacă avem cazuri singulare, de ce să faci un asemenea scandal? Să facă o statistică și să vadă câți asistenți medicali români din Suedia nu sunt bine pregătiți”, a declarat pentru EVZ, Mihai Jitianu, directorul Școlii Postliceale „Sfântul Bartolomeu”, din Cluj Napoca.

 

„A fost o zonă ușor în ceață”

„Uneori și noi primim tot felul de solicitări de la instituții ale statului prin care ni se cere să verificăm anumite diplome care se află în circulație. Am constatat de câteva ori că nu am avut studentul X, iar, astfel, acea diplomă este un fals, niște falsuri grosolane. Multe școli sanitare particulare sunt cu efective foarte reduse, unele nu mai funcționează, a fost o zonă ușor în ceață. La nivelul învățământului preuniversitar, prezența este obligatorie. Noi suntem o școală postliceală sanitară de stat și nu ni s-a întâmplat să avem cereri prin care cursanții ar dori să nu frecventeze școala postliceală și să primească numai o diplomă”, a declarat, pentru EVZ, Edmond Ciumașu, directorul Școlii Postliceale Sanitare „Grigorie Ghica-Vodă” din Iași.

 

Falșii „medici” care au lăsat Europa mască!

Șarlatanul de origine italiană, Matteo Politi, nu este primul „medic” care a operat pacienţi români. În 2004, un alt străin, francez de această dată, a pretins că este ortoped. François Pinori a „profesat” astfel la o clinică din Timişoara, unde a reuşit să facă peste 165 de operaţii. Acesta, spre deosebire de italian, ar fi fost priceput într-ale medicinei, de unde şi operaţiile complicate, efectuate pe coloană, prin laser, la clinica privată Euroclinica. Şi-ar fi continuat, probabil, mult timp „profesia” dacă nu şi-ar fi depus la Direcţia de Sănătate Publică Timiş diploma prin care „atesta” că este absolvent al Universităţii de Medicină din Paris, document care s-a dovedit a fi fals. Înainte de a ajunge în România, Pinori a mai practicat ilegal medicina în Italia, unde Curtea de Apel din Firenze l-a condamnat la două luni de închisoare. A scăpat însă cu o amendă penală de aproximativ 2.000 de euro. În plin scandal, Pinori a reuşit să fugă din România, iar clinica Euroclinica a fost închisă.

 

Giuseppe Bogdan, „ginecologul” acuzat că a violat zeci de femei

Giuseppe Bogdan este un alt medic închipuit care a reuşit să „profeseze” meseria de ginecolog pe teritoriul României. Acesta a fost arestat în 2018, fiind acuzat de săvârşirea a zeci de violuri şi agresiuni sexuale. Bărbatul a fost prins după ce i-au fost descoperite aproximativ 300 de filmări, pe care le-a realizat în cabinetele în care „își desfășura activitatea”. Potrivit anchetatorilor, unele imagini au ajuns pe site-uri pentru adulţi. „Nu am spus că sunt filmate. De ce nu am spus? Pentru că ştiu că o persoană atunci când este atenţionată că este filmată îşi schimbă comportamentul. Nu am calitățile unui violator, nu am agresat niciodată o femeie, nici măcar verbal. Toate au consimțit la întreținerea unor raporturi sexuale, nu pentru că sunt eu Făt Frumos sau zmeul. Sunt un tip pasional”, a declarat Giuseppe Bogdan. Bărbatul ar fi agresat 100 de femei, dintre care 96, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, au depus mărturie împotriva sa. Femeile susţin că au fost agresate sexual sau violate de Giuseppe, care le-a chemat în cabinet invocând că le va face teste de medicina muncii, necesare angajării. Înainte de aşa-zisele testele, bărbatul le-ar fi dat victimelor o pastilă, despre care a susţinut că avea la bază plante. „Ce efecte aveau acele plante? De detoxifiere. Aceste produse naturiste nu aveau efect halucinogen sau pshiotrop”, a declarat acesta, „ca un adevărat profesionist”. La acea vreme, medicii au stabilit că „ginecologul” are o „tulburare de personalitate antisocială”, dar că este conştient şi responsabil de faptele sale. (Dan Coravu)

 

Psihologul trage un semnl de alarmă: „Medicul impostor trebuie oprit. Dacă nu, va continua mutilarea femeilor”

 

Mult timp, Matteo Politi a practicat meseria de doctor în Italia, furând numele unui reputat cardiolog - Luigi Vincenzo Politi. Acesta a fost descoperit, iar în 2011 instanța l-a condamnat la un an și jumătate cu suspendare. Acest lucru nu l-a descurajat, plecând în Marea Britanie să se „perfecționeze”. Aici, a întâlnit pe cineva care l-a adus în România. Teritoriul țării noastre a fost un mediu potrivit pentru a-și reîncepe cariera de medic. A ales să fie estetician. Politi, pe numele lui de scenă „Mode”, a operat timp de un an de zile în patru clinici private, fără să fi avut în CV măcar un an e medicină, spun italienii care l-au dovedit ca fiind escroc. „Dottore” a afirmat într-o emsiune tv că are tot dreptul de a profesa în România pentru că i-au fost recunoscute și echivalate diplomele. „Când am venit în România, nu știam cum funcționează sistemul, am folosit un avocat căruia i-am dat toate documentele. Avocata s-a ocupat de tot și la final mi-a zis că am dreptul de a profesa în România”, a declarat acesta. Mai precis, diploma pe care „medicul” a prezentat-o, potrivit investigațiilor jurnaliștilor de la Libertatea, diploma este redactată în limba sârbă din care ar rezulta că Politi ar fi absolvent al unei facultăți de medicină din Priștina, Kosovo, fiind notat cu opt la sfârșitul examenelor.

 

Dat jos din tren când încerca să fugă în Ungaria

Totodată, pe lângă faptul că anchetatorii consideră diploma un fals, ceea ce urmează să și dovedească, „Mode” ar fi trebuit să prezinte și o dovadă că a absolvit rezidențiatul, cu specializare în chirurgie plastică. Evident, documentul nu există.

Polițiștii de frontieră din din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Curtici, judeţul Arad, au depistat, ieri, un cetăţean italian căutat de autorităţile române într-un dosar de înşelăciune. Acesta s-a dovedit a fi nimeni altul decât Matteo Politi.

 

Noi gafe ale autorităților: au confundat clinicile

În urma acestui scandal, autoritățile din România au început să efectueze diferite controale prin locurile pe unde a pus bisturiul șarlatanul italian. Nu este de mirat că unele clinici au fost confundate. Clinica MH Medical spune că este o greșeală, o coincidență de nume. „Este o mare coincidență. Nu avem nicio legătură cu așa zisul medic. Noi suntem Centrul Medical MH, suntem laborator de analize medicale. Am avut și control, am avut pe toată lumea din cauza aceasta. Noi nu avem cabinet în care medicul să consulte, noi avem strict laborator de analize”, au declarat reprezentanții aceștia pentru EVZ.

În plus, într-o declarație a Cristinei Pelin, directorul DSP, se arată că a dispus verificarea tuturor parafelor acordate pe anul 2018.

 

Cazul va fi discutat în Camera Deputaților

Deputatul de Iași Petru Movilă, a explicat pentru EVZ că a solicitat de urgență întrunirea Comisiei pentru Sănătate și Familie a Camerei Deputaților, pentru a se analiza cazul presupusului medic, dar și pentru a se lua măsurile care se impun prin prisma responsabilităților statului. „Este siderant faptul că Ministerul Sănătății prin Corpul de Control, mai ales că toate clinicile se află în București, să nu soluționeze acest lucru până acum. Dar ministrul Sorina Pintea e ocupată cu Apa Nova, în loc să se ocupe de sistemul de sănătate din România. În cadrul Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților trebuie să rezolvăm această situație: chem la masă Ministerul Educației Naționale, Ministerul Sănătății, Direcția de Sănătate Publică și reprezentanții tuturor clinicilor, pentru a vedea cine este de vină”, a declarat pentru EVZ, deputatul PMP Petru Movilă.

 

Ironia sorții! Medicul șarlatan are urgentă nevoie de un medic real

Legat de cazul italianului, psihologul e ferm în determinarea pașilor ce urmează: „Este important sa fie evaluat din punct de vedere psihiatric pentru că, deși poate ajunge la închisoare sau i se poate da iar cu suspendare, după ce săvârșește penitența, dacă există această pulsiune de a mutila corpul femeii, el poate recidiva și poate continua să o facă când va fi în libertate. În spatele pulsiunii se poate afla o tulburare patologică de personalitate – stima de sine, cum își privește corpul, dar poate fi cumulată cu o traumă - respingerea corpului femeii, în special, dacă sunt doar femei cele operate. Poate fi o traumă legată de mamă, ori o ură față de femei, mascată prin activitatea pe care o face. În orice caz e important să se investigheze cazul nu doar din punct de vedere penal, ci și clinic, psihitaric”, a declarat pentru EVZ, psihologul Claudia Soare. (Cristian Tănase)

 

„Nu am dat niciun concurs, niciun test”

O româncă din Norvegia, care este asistent medical, a explicat, pentru EVZ, cât de ușor este să fii asistent medical. „Am prezentat toate actele necesare, mi le-am echivalat și am devenit asistentă medicală. Nu am dat niciun concurs, niciun test. Am văzut cazul prezentat de televiziunea suedeză, dar nu o să fim afectați. Aici se caută asistenți medicali foarte mult. Imaginați-vă că sunt asistentă la un azil de bătrâni, iar acum mă ocup de trei secții. Nu vor schimba procedura că ar fi în dezvantajul lor”, a explicat Alexandra P.

 

Funcționarul DSP și italianul impostor pot lua același număr de ani de închisoare

Avocatul Adrian Cuculis a comentat, pentru EVZ, situația în care se află medicul italian care a dus de nas pacienții români care i-au trecut pragul, dar și autoritățile din trei state. „Discutăm de o neglijență în serviciu a celor care au dat un asemenea aviz de liberă practică de funcționare, în speță angajații DSP. Neglijența în serviciu se pedepsește, potrivit Codului Penal, cu închisoare de la trei luni la trei ani sau cu amendă. În ceea ce-l privește pe italian, acțiunile lui intră sub incidența Codului Penal sub aspectul faptelor de: fals intelectual în înscrisuri oficiale (situație pedepsită cu detenție de la 6 luni la 3 ani, fără a exista varianta amenzii), uz de fals, pedepsit cu privare de libertate de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă, și fals privind identitatea, această ultimă infracțiune fiind sancționată cu detenție de la 7 luni la 3 ani sau cu amendă. Cumulat, italianul poate luat până la patru ani de închisoare”, a conchis avocatul Adrian Cuculis. (Emil Simionescu)