Asistentă medicală, o meserie pentru pornit în viaţă

Asistentă medicală, o meserie pentru pornit în viaţă

Cele mai multe cereri sunt în medicină generalistă şi stomatologie. Salariile lor pornesc de la 600 de lei, dar în sistemul sanitar privat depăşesc 2.000 de lei.

În sistemul sanitar de stat şi cel privat există, săptămânal, o cerere constantă de locuri de muncă. Miercuri, 21 aprilie, din totalul de 1.560 de joburi din domeniu publicate în varianta on-line a „României libere”, se căutau cu precădere asistente medicale cu diferite specializări, farmacişti şi medici stomatologi.

Am testat condiţiile oferite de angajatori, pentru a-i ajuta pe toţi cei interesaţi să aibă mai multe informaţii şi astfel să câştige timp.

Săptămânal, veţi găsi în EVZ date despre condiţiile oferite de cei care fac angajări, pe baza unor informaţii culese de la sursele cele mai autorizate. Astfel, veţi şti la ce să vă aşteptaţi încă dinainte de a ajunge la interviu.

Se caută 140 de asistente medicale

La asistente medicale, specializările cele mai cerute sunt în kinetoterapie, stomatologie, pediatrie, farmacie, oftalmologie şi medicină generalistă.

În sistemul sanitar de stat, asistentele sunt obligate să îndeplinească un număr de credite, care înseamnă un proces de educaţie continuu, pentru acumularea de cunoştinţe de specialitate.

Asistenţii medicali generalişti pot lucra oriunde: la neurologie, urgenţe, dar în special în cabinetele medicilor de familie. Aceştia au însă restricţie în pediatrie şi ginecologie.

CERINŢE. O asistentă are nevoie de un aviz de liberă practică, pe care îl poate obţine de la Ordinul Asistenţilor. Pentru angajare sunt necesare diploma de bacalaureat, diploma de la Şcoala Postliceală Sanitară, acte de stare civilă, cazier judiciar, asigurare de răspundere medicală.

Recomandările reprezintă un bonus, iar cunoştinţele de calculator reprezintă un atuu. Sunt excluse studentele.

FIŞA POSTULUI. Cele mai importante atribuţii sunt asistarea medicului la efectuarea investigaţiilor clinice, realizarea investigaţiilor paraclinice uzuale, programarea pacienţilor pentru investigaţii de specialitate, administrarea tratamentelor, intervenţii în situaţii de urgenţă, monitorizarea stării pacientului, completarea documentelor de evidenţă a medicamentelor, de evidenţă a pacienţilor şi de observaţie clinică medicală, sterilizarea instrumentelor şi a materialelor, administrarea medicamentelor, asigurarea condiţiilor igienico- sanitare generale la locul de muncă, precum şi asigurarea con di ţiilor necesare desfăşurării tratamentelor şi recoltărilor.

PLATĂ. Dacă o asistentă medicală într- un spital primeşte între 600 şi 1.500 de lei, în funcţie de vechime, salariile din sistemul privat pot depăşi 2.000 de lei. În unităţile bugetare, asistentele sunt remunerate potrivit Legii 330, care are la bază grila de lucru.

La stat, orele suplimentare nu sunt plătite. Creditele obţinute se calculează la salarizare. În mediul privat, salariul se negociază la interviu, iar suma este mai mare decât la stat.

„Asistentele medicale care lucrează în cabinetele medicilor de familie au, de obicei, salariile cele mai mici din sistem”, a declarat Mircea Timofte, preşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moa şe lor şi Asistenţilor Medicali din România. 

ROGRAM. Diferă în funcţie de statutul angajatorului. Două variante des întâlnite sunt 12.00-20.00, 8.00-16.00 şi un program de opt ore, cu gărzi de noapte, acolo unde există un flux non-stop de prestări servicii, ca spitalele.

„Nu există beneficii financiare. Este o meserie pe care o faci cu dăruire, în slujba omului.“

MIRCEA TIMOFTE, preşedintele Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România

Ne puteți urmări și pe Google News