Asinoterapia combate pandemia. Terapie pentru infirmieri la „Măgarul fericit”

Terapia care implică animale este folosită pentru a trata stresul, depresia sau anxietatea, printre altele.

Măgarii se apropie de asistenții medicali, își freacă ușor capul de oameni în timp ce sunt mângâiați pe nas  și li se oferă morcovi.

Sesiunea de relaxare a început: în Spania, o asociație oferă terapii anti-stres gratuite cu măgari pentru lucrătorii din domeniul sănătății, epuizați și stresați de lupta lor împotriva pandemiei Covid-19.

Cu un mânz de zece zile în brațe, Monica Morales este una din asistentele care se relaxează în cadrul acestei terapii oferită de asociația „El Burrito Feliz”, sau „Măgarul fericit”.

„Ceea ce am trăit (în timpul primului val al epidemiei) a fost apăsător și stresant iar acum se repetă și acum”, spune Monica, care a lucrat timp de două luni într-un spital din Madrid în primăvară, la vârful pandemiei care lovește acum și în Huelva (sud).

„Sunt din ce în ce mai mulți pacienți și este din ce în ce mai multă tensiune, atât între colegi, cât și în oraș. A fi cu ei mă ajută foarte mult”, explică ea, arătând către măgari.

Lansat la sfârșitul lunii iunie, proiectul „Donkey Doctor” își propune să-i ajute pe îngrijitorii traumatizați de lupta împotriva Covid-19 care a ucis peste 33.000 de oameni în Spania și a infectat aproape un milion de persoane.

Terapia care implică animale, de regulă caii și câinii,  este folosită pentru a trata stresul, depresia sau anxietatea, printre altele.

Asociația „El Burrito Feliz” are 23 de măgari care au ajutat deja pacienții cu Alzheimer sau copiii cu tulburări,  într-un cadru bucolic, la porțile Parcului Național Doñana, din Andaluzia (sud).

 Prin pădure cu Magellan

„Este o chestiune de sănătate mintală. Stresul imens cauzat de lupta lor zilnică împotriva Covid-19 este epuizant, este teribil. Aici personalul sanitar se recuperează datorită terapiei cu acești măgari, într-o pădure minunată” , spune Luis Bejarano (57 de ani), șeful asociației.

„Își încarcă bateriile înainte de a relua lupta” împotriva epidemiei, continuă  Bejarano, care a avut ideea acestei „asinoterapii” citind o carte despre „băile de pădure” terapeutice din Japonia, folosite împotriva stresului și depresiei.

Mari Paz Lopez, oncolog în vârstă de 31 de ani din Jaen (sud), care a participat și ea la proiect, subliniază „anxietatea și stresul” infirmierilor, expuși la „riscul de a fi infectați, de a-i infecta pe colegii ei, familia ei sau pacienți care sunt mai fragili decât alții”.

Deoarece riscul de îmbolnăvire este real în Spania, unde un îngrijitor din zece a fost infectat cu SARS-CoV-2, potrivit unui studiu de seroprevalență realizat de autorități, adică de două ori mai mare decât populația și una dintre cele mai mari rate de infectare din lume.

După o oră de plimbare în pădure cu un măgar numit Magallanes (Magellan), Mari Paz se simte mai bine: „Sunt animale care inspiră multă duioșie, care dau naștere unui sentiment de bine pentru că sunt blânde, liniște, ne ajută să uităm”.

Baie de măgari

După ce au făcut cunoștință cu măgarul repartizat, lucrătorii sanitari care participă la proiect urmează un traseu cu un ghid și, atunci când se simt încrezători, se pot întoarce în pădure singuri cu animalul și pot rămâne acolo cât doresc, scrie Boursorama.

De asemenea, pot face o „baie de măgari” în incintă, în mijlocul unui grup de animale.

A fi în contact cu un animal din pădure „îți permite să te lași pe mâna cuiva care nu te judecă”, spune Maria Jesus Arque, psiholog care a participat la dezvoltarea proiectului.

Studiile au arătat că terapia cu animale poate activa oxitocina, un hormon legat de plăcere, poate crește nivelul de endorfine și reduce cortizolul, un hormon al stresului, adaugă psihologul.

În cabinetul său din Madrid, doctora Nieves Dominguez Aguero, în vârstă de 49 de ani, are un desen pe peretele reprezentând o asistentă cu capul lipit de botul unui măgar, o amintire a vizitei sale din această vară la „Măgarul fericit”.

A vorbi despre primul val al epidemiei aduce în continuare lacrimi în ochii acesteia, care a văzut pacienți abandonați pe coridoare, din lipsă de paturi și morți fără a-i putea vedea pe cei dragi.

Sejurul ei printre măgari a fost „minunat, cu adevărat incredibil”, râde ea, regretând că este „atât de departe” de capitală.

Până în prezent, 25 de medici și asistenți medicali au participat la proiect, care urma inițial să dureze doar până în noiembrie. Dar Luis Bejarano are în vedere acum extinderea acestuia, temându-se că pandemia „va dura ani de zile”.

 

Foto: Facebook