"Asigurările nu achită daune de 44.000 de lei"

"Asigurările nu achită daune de 44.000 de lei"

Un poliţist constănţean reclamă faptul că firma de asigurări nu îi plăteşte daunele produse în urma unui accident rutier în care a fost nevinovat.

Accidentul rutier s-a produs la jumătatea anului trecut într-o intersecţie din Constanţa. Alexandru Munteanu, care conducea un Audi A4, a fost lovit de un şofer care nu a acordat prioritate. Pentru că nu au fost victime, cei doi şoferi au mers la Carpatica Asigurări, compania la care avea încheiat RCA conducătorul vinovat, pentru a se deschide dosar de daună.

Însă maşina Audi stă în service de anul trecut deoarece firma de asigurări nu a dat acceptul plăţii daunelor pe motiv că accidentul nu a avut loc conform declaraţiilor făcute.

Expertiză-surpriză, nedatată şi nesemnată

"Pe 25 iunie 2010 conduceam autoturismul Audi A4, proprietate personală, în Constanţa, pe Bulevardul 1 Decembrie. La o intersecţie, un alt şofer care venea din sens opus a virat stânga fără să se asigure şi s-a produs coliziunea. Am convenit să mergem la firma de asigurări a vinovatului pentru a se constata accidentul. S-au constatat cele declarate şi mi s-a spus că voi fi despăgubit, însă nici până în ziua de azi nu s-a întâmplat asta. Valoarea pagubei e de 44.000 de lei", se plânge Alexandru Munteanu, şoferul nevinovat, care lucrează la Poliţia Rutieră Constanţa.

După o lună de aşteptare, asiguratorul a cerut o expertiză, din care a reieşit că accidentul s-a întâmplat aşa cum au declarat şoferii, însă la o săptămână Alexandru Munteanu a aflat că nu va fi despăgubit pe motiv că în urma unui raport intern cele declarate nu sunt reale.

"Când dosarul a ajuns la poliţie, am constatat cu stupoare că mai conţinea încă o expertiză (de care nu ştiam), nedatată şi nesemnată", mai spune bărbatul.

Păgubitul a reclamat situaţia la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, însă i s-a spus să acţioneze compania de asigurări în judecată. El a făcut o plângere penală la Parchet împotriva celor care au efectuat controlul intern pentru abuz în serviciu şi mărturie mincinoasă şi o alta împotriva Carpatica Asigurări.

"Există neconcordanţe între declaraţiile date şi avarii"

Reprezentanţii Carpatica Asi gurări admit că au deschis un dosar de daună pentru maşinile implicate în accidentul în cauză, însă susţin că au descoperit nereguli.

"Având în vedere că între declaraţiile date şi constatarea efectivă a avariilor celor două autovehicule implicate existau reale neconcordanţe, conform prevederilor legale în vigoare, s-a procedat la verificarea cauzelor şi împrejurărilor producerii lui. Concluziile investigaţiilor proprii au fost că evenimentul rutier nu a avut loc conform declaraţiilor date, motiv pentru care s-a procedat la respingerea dosarului de daună. În dosar a fost efectuată şi o expertiză extrajudiciară care confirmă soluţia adoptată de noi", explică Mariana Flucus, director general Carpatica Asigurări.

Soluţionarea cererii de despăgubire va fi stabilită de Judecătoria Constanţa în urma procesului civil intentat de păgubit.

SFATUL SPECIALISTULUI

Folosiţi în instanţă "expertiza suspectă"

Specialişti în Protecţiei Consumatorilor spun că expertiza "suspectă" depusă la dosar poate fi o armă pentru şoferul nevinovat.

"Dacă litigiul a ajuns pe rolul instanţei de judecată, acesta va trebui să-şi urmeze cursul, cu menţiunea că acţiunea civilă poate fi suspendată până la soluţionarea dosarului penal. O probă importantă o constituie acea expertiză tehnică nedatată şi nesemnată, despre care consumatorul afirmă că ar fi fost depusă în dosarul de daune", afirmă Mihai Titichi, şef Serviciu juridic la Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor.

Reprezentanţii Comisiei pentru Supravegherea Asigurărilor susţin că societăţile de asigurări se pot folosi de expertize tehnice care sunt realizate de experţi tehnici indepen denţi, autorizaţi de Ministerul Justiţiei. "Pentru că nu se pot trage concluzii cu privire la persoana răspunzătoare de producerea prejudiciului, la împrejurările producerii accidentului, precum şi la cuantumul prejudiciilor, despăgubirile se stabilesc prin hotărâre judecătorească", spune Mirela Antohi, şef Direcţia Generală Comunicare şi Mass Media de la CSA.