Asigurarea obligatorie a caselor, amânată

Asigurarea obligatorie a caselor, amânată

Firmele de asigurări nu se înghesuie să înfiinţeze compania care va gestiona programul, motivul fiind banii cu care trebuie să cotizeze.

Deşi se apropia de start, asigurarea obligatorie a locuinţelor se va amâna din nou. Informaţii în acest sens au fost vehiculate şi în urmă cu două luni, însă autorităţile au respins vehement acest lucru şi au dat ca sigur termenul de debut stabilit iniţial, prin lege, adică 1 iulie 2009. Potrivit oficialilor din Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), asigurarea obligatorie ar putea fi amânată pentru încă o perioadă de timp din cauza companiilor care nu vor să participe cu bani la acest proiect.   Surse oficiale neau declarat că în şedinţa guvernului din această săptămână asigurarea obligatorie a locuinţelor ar putea fi amânată. „Mâine (astăzi - n.r.), guvernul ar putea aproba un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care va fi stabilit un nou termen. Principalul motiv constă în faptul că firmele de asigurări nu participă la Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor (PAID)”, ne-au precizat sursele. Până în prezent, doar Ardaf, Generali şi Astra au anunţat că acţionarii au aprobat participarea la constituirea PAID. Interes scăzut din partea asigurătorilor Reprezentanţii Allianz Ţiriac ne-au declarat că sunt interesaţi să intre în acţionariatul companiei care ar urma să fie înfiinţată, dar numai după ce se mai clarifică lucrurile. „Nu se ştie cum va funcţiona PAID, sunt foarte multe necunoscute pentru că nu avem toţi indicii. O companie de acest gen trebuie să aibă un plan de afaceri. Aici nu există. Nimeni nu ştie riscurile reale”, ne-a declarat Sorin Baltaşiu, director suport de vânzări pe ţară al Allianz Ţiriac Asigurări.

El crede că nici 1 ianuarie 2010 nu pare un termen veridic pentru aplicarea noilor asigurări obligatorii. La fel, nu se ştie nimic despre preluarea caselor care din punct de vedere al inundaţiilor nu mai reprezintă un risc, ci o certitudine. Potrivit informaţiilor date de CSA, dacă o persoană vinde o locuinţă asigurată, este obligată să înmâneze poliţa de asigurare împotriva dezastrelor (PAD) persoanei care devine proprietară a acesteia.

Astfel, noul proprietar are obligaţia de a înştiinţa în scris despre acest fapt asigurătorul care a eliberat PAD pentru locuinţă. Totodată o persoană care deţine o asigurare facultativă a locuinţei pentru riscurile prevăzute de această lege are obligaţia ca, la data expirării acesteia, dar nu mai târziu de 31 decembrie a primului an de aplicare a legii, să încheie asigurarea obligatorie.

Ne puteți urmări și pe Google News