O asigurare de viață poate aduce moștenitorilor beneficiari o sumă importantă de bani. Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare (UNSAR) a prezentat suma plătită pentru o astfel de poliță.
Datele UNSAR arată că cea mai mare despăgubire plătită de o companie, pentru o astfel de poliță, se ridică la 820.000 de lei. Beneficiari au fost moștenitorii persoanei asigurate.
Asigurare de viață cu despăgubire uriașă
Moștenitorii beneficiari ai unui asigurat pe viață au primit o sumă uriașă de la o companie de asigurări. Potrivit UNSAR, cea mai mare sumă plătită ca despăgubire pentru o poliță de asigurare de viață a ajuns la 820.000 de lei. Suma a fost plătită de o companie membră a Uniunii.
„Cea mai mare despăgubire plătită anul trecut în baza unei poliţe de asigurare de viaţă de o companie membră UNSAR a depăşit suma de 820.000 lei”, a anunțat UNSAR.
Valoarea celor mai mari cinci indemnizaţii plătite pentru polițe de asigurare de viață ajunge la peste 3 milioane de lei. O analiză detaliată arată că patru din cele cinci indemnizaţii au fost acordate în urma decesului persoanelor asigurate. În cel de-al cincilea caz, este vorba despre o despăgubire acordată pentru o persoană care s-a îmbolnăvit grav.
De menționat că cele cinci cazuri au fost determinate de îmbolnăviri de natura oncologică (trei cazuri), stop cardiorespirator şi diabet zaharat.â
Importanța acestui tip de polițe
În acest context, Alexandru Ciuncan, preşedinte și director general al UNSAR, a subliniat importanța acestui tip de poliță pentru asigurare de viață. Potrivit spuselor sale, zilnic au loc evenimente neprevăzute care provoacă tragedii în familii. Drept care, astfel de poliție asigură o protecție financiară moștenitorilor, ajutându-i să treacă mai ușor peste momentele dificile.
„Aceste realităţi sunt o dovadă în plus a rolului esenţial pe care îl joacă asigurările de viaţă în protecţia financiară a familiilor atunci când apar evenimente nefericite. Din păcate, vedem zilnic cum evenimente neprevăzute pot afecta dramatic o familie. Asigurările de viaţă nu pot preveni tragediile, dar pot oferi un sprijin financiar esenţial familiilor afectate, ajutându-le să treacă mai uşor peste momentele dificile”, a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte & director general al UNSAR.
În cazurile prezentate, trei din cele cinci polițe de asigurare au fost contractate individual de asigurați. Una dintre acestea a fost asociată unui credit ipotecar, iar alte două au fost asigurări de grup încheiate de companii.
O asigurare de viață reprezintă o alegere responsabilă
O astfel de poliță reprezintă un instrument folosit de numeroase state pentru susținerea politicilor publice și sociale. Numeroase state europene stimulează și încurajează, prin mijloace fiscale încheierea polițelor de asigurare de viață. Acestea sunt privite ca investiţii importante şi necesare pentru dezvoltarea şi sustenabilitatea bunăstării individuale şi a economiei în ansamblu.
„Încheierea unei asigurări de viaţă reprezintă o alegere responsabilă. Este, însă, nevoie de introducerea unor politici fiscale pentru asigurările de viaţă cu componentă exclusivă de protecţie care să stimuleze dezvoltarea acestui segment de asigurări, în beneficiul tuturor românilor”, a precizat Roxana Băluţă, specialist Asigurări de Viaţă şi Sănătate şi coordonator programe UNSAR.
Asigurările reprezintă un sector cheie pentru economia românească, contribuind la dezvoltarea acesteia. Asigurătorii din România plătesc despăgubiri de 5,2 milioane euro în fiecare zi calendaristică, susține UNSAR.
UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România reprezintă un număr de 21 de companii care dețin o pondere de peste 90% din piaţa locală. Uniunea urmărește apărarea intereselor asigurătorilor și reasigurătorilor din România. Din anul 2007, UNSAR este membru al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe.