România. Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat, miercuri noile tarife de referință pentru polițele RCA. Potrivit noilor tarife șoferii din regiunea București-Ilfov vor plăti mai mult pentru polițele obligatorii.
ASF a publicat tarifele de referință pentru polițele RCA
Motivul rezidă din faptul că în zona amintită valoarea daunelor depășește media națională. În primul trimestru din 2024, prețurile au crescut cu 18% față de aceeași perioadă a anului precedent. Trebuie precizat că tarifele pentru polițele RCA sunt plafonate cel puțin până în toamna acestui an. Însă cu toate acestea, firmele din piața de asigurări susțin că majorarea este cauzată de inflație.
Sorin Mititelu, vicepreședintele ASF a declarat că daunele înregistrate în Capitală se apropie de cele mai mari frecvențe la nivel european. Tot din toamna acestui an este posibil să avem o nouă lege RCA, prin care șoferii pot plăti mai puțin pentru asigurările auto obligatorii dacă vor suporta o parte din valoarea pagubelor în cazul unui incident rutier.
ASF a introdus noi criterii de risc
Noile tarife de referință pentru RCA-uri au fost stabilite pe baza indicatorilor analizați de KPMG. ASF a luat în calcul ultimii 5 ani de eveniment anteriori datei de referință, adică în intervalul 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2023.
De asemenea, s-au introdus noi criterii de risc și anume puterea motorului (KW) în detrimentul capacității cilindrice a motorului. Totodată, prețurile de referință au fost stabilite și pe baza următoarelor caracteristici:
- persoana asigurată: tipul asiguratului (persoană fizică sau persoană juridică), vârsta asiguratului (pentru persoane fizice);
- caracteristicile vehiculului: puterea motorului (KW), numărul de locuri pe scaune, capacitatea motorului (CMC),
- puterea motorului (CP), masa maximă admisă (Kg);
- zona geografică (grupe de județe), potrivit ASF.
Șoferii din București-Ilfov vor plăti cele mai scumpe polițe RCA
În regiunea București Ilfov șoferii de până în 30 de ani inclusiv, care conduc mașini puternice cu o putere a motorului cuprinsă între 151-200 KW vor plăti un tarif de referință RCA de 4.739. Adică mai mult cu aproape 30% față de prețul mediu din primul trimestru din acest an, de 3.416 lei, potrivit hotnews.