Asasinul din Tucson şi-a premeditat atacul

Suspectul, împotriva căruia au fost formulate cinci capete de acuzare, şi-a planificat agresiunea, vizând-o expres pe politiciana democrată.

Atacul armat sângeros comis sâmbătă în oraşul american Tucson, căruia i-au căzut victime 20 de persoane, dintre care şase au murit, a fost un act premeditat, potrivit probelor găsite de anchetatori la locuinţa suspectului în vârstă de 22 de ani. Jared Lee Loughner a planificat asasinarea parlamentarei democrate Gabrielle Giffords, una dintre cele 14 persoane rănite în incidentul de săptămâna trecută, se arată în rechizitoriul înaintat unei instanţe din Phoenix, capitala statului Arizona.

Mărturii scrise

Documentul dezvăluie că agenţii FBI au găsit la locuinţa lui Loughner, situată la circa opt kilometri de supermarketul în faţa căruia a deschis focul sâmbătă, un plic pe care suspectul scrisese "am planificat de dinainte" şi "asasinatul meu", alături de numele membrei Camerei Reprezentanţilor.

"A vizat-o în mod expres pe politiciană. Avem martori oculari şi documente care demonstrează acest fapt", a declarat Clarence Dupnik, şeriful comitatului Pima din Arizona, citat de "New York Times".

Potrivit celor prezenţi sâmbătă la întâlnirea Gabriellei Giffords cu votanţii din circumscripţia sa electorală, Loughner a împuşcat-o mai întâi pe aceasta înainte de a-şi îndrepta arma spre persoanele din apropiere. Anchetatorii au mai anunţat că dispun de înregistrări video ale atacului armat, dar nu le vor face publice înainte de a fi prezentate în timpul procesului.

Cinci capete de acuzare

Tânărul de 22 de ani urma să compară ieri, pentru prima dată, în faţa unui judecător pentru a fi audiat. Anchetatorii au dezvăluit că Loughner a refuzat să coopereze cu ei şi nu a scos nici măcar un cuvânt în timpul interogatoriilor. Împotriva lui au fost formulate cinci capete de acuzare, două pentru omucidere şi trei pentru tentativă de omor, şi, dacă este găsit vinovat, riscă pedeapsa capitală.

Suspectul va fi reprezentat din oficiu de Judy Clarke, avocata care i-a apărat şi pe Theodore J. Kaczynski şi Timothy McVeigh, doi terorişti americani, ultimul executat în 2001, dar şi pe Zacarias Moussaoui, membru al grupării islamiste al-Qaida, încarcerat pe viaţă în SUA pentru rolul jucat în atentatele din 11 septembrie.

Între timp, politicienii americani au reacţionat la dezbaterea publică privind influenţa negativă pe care discursul politic agresiv ar avea-o asupra populaţiei. Senatorul republican de Arizona Jon Kyl a calificat declaraţiile făcute de şeriful Dupnik imediat după incidentul de sâmbătă, prin care atrăgea atenţia asupra res ponsabilităţii care revine clasei politice, drept "inadecvate" şi "simple speculaţii".

Dupnik, care a fost doar una dintre vocile care au emis această teorie, a recunoscut că a reacţionat emoţional, dar a subliniat că îşi menţine punctul de vedere. "Americanii sunt foarte iritaţi. Simt că politicienii nu conlucrează pentru a ne rezolva problemele", a subliniat şeriful comitatului în care se află oraşul Tucson. Probabil pe fondul acestei dezbateri aprinse din Statele Unite, un alt membru al Congresului, democratul Danny Davis, a primit un mesaj electronic în care era avertizat că el "este următorul". "A vizat-o în mod expres pe politiciană. Avem dovezi în acest sens." CLARENCE DUPNIK, şeriful comitatului Pima