Asasinul din Munchen era obsedat de masacre și-și planifi ca atacul de un an

Adolescentul germano-iranian care a ucis nouă persoane și a rănit alte 35 era un singuratic, obsedat de crime în masă și bolnav psihic, susțin autoritățile, dând asigurări că nu avea legături cu militanții islamiști

Băiatul, născut și crescut în Munchen, a deschis focul într- un mall aglomerat, vineri seara, producând o blocare temporară a întregului oraș, după ce autoritățile au luat măsuri urgente de securitate, oprind transportul în comun și cerând oamenilor să stea în case.

Șapte dintre victimele sale erau adolescenți, pe care, spun polițiștii, asasinul i-a atras pe Facebook la McDonald`s, unde a deschis focul asupra lor: trei aveau 14 ani, doi aveau 15 ani, unul 17, altul 19. Printre victime s-au numărat și un tânăr de 20 și un bărbat de 45 de ani. Părinții atacatorului au fost interogați de polițiști.

Este al treilea act de violență extremă contra civililor, în Europa de Vest, în ultimele opt zile și al doilea din sudul Germaniei.

Obsedat de jocuri violente pe computer

Criminalistul șef al landului Bavaria, Robert Heimberger, a declarat că atacatorul, pe nume Ali David Sonboly, avea în rucsacul pe care-l purta cu el 300 de gloanțe și un pistol, cu care s-a și sinucis. Polițiștii au fost martori ai actului sinucigaș, vineri la ora locală 20.30.

În urma percheziției în camera lui, criminaliștii au găsit o carte despre crime comise de adolescenți, însă nu s-au găsit dovezi ale vreunei legături cu militanții islamiști sau cu refugiații, spun oficialii.

Atacatorul era pasionat de jocuri violente pe computer, precum Counter-Strike, și și-a cumpărat pistolul, ilegal, pe internet.

De asemenea, documentele găsite în casa lui demonstrează că avea probleme psihice, suferind, printre altele, de depresie și anxietate. A fost internat, două luni, în 2015, într-un spital de psihiatrie. Polițiștii au găsit medicamente în casa lui și încearcă să determine dacă tânărul era sub tratament în acele momente. După ieşirea din spital, Sonboly primea tratament ambulatoriu pentru fobiile sale sociale, deoarece devenea nervos atunci când intra în contact cu alte persoane. În 2012, băiatul a fost victima unui episod de hărţuire la şcoală, însă poliţia nu a vrut să facă o legătură directă între acest incident şi atac, iar printre victimele sale nu s-au numărat colegi de clasă.

Scrisoare de adio

Ali a lăsat o scrisoare lungă, pe computer, au anunțat anchetatorii, iar fotografiile găsite pe aparatul său foto arată că a vizitat orașul german Winnenden, unde a avut loc un atac mortal, la o școală, în 2009. Conformautorităților, Sonboly plănuia atacul de un an. „S-a dedicat total acestui act de violență extremă”, au spus procurorii.

Tânărul de 18 ani avea salvată pe computerul său o copie a manifestului extremistului norvegian Anders Behring Breivik, care acum 5 ani a ucis 77 de oameni, la Oslo şi pe insula Utoya.

„O zi dificilă pentru școli”

Poliția din Munchen a cerut, ieri, mass-media să dea dovadă de responsabilitate și să nu se apropie azi de licee, care nu au intrat încă în vacanța de vară în landul Bavaria (sud), pentru a realiza reportaje despre atacul armat de vineri în care au murit mai mulți elevi. „Mâine va fi o zi dificilă pentru multe școli. În unele clase va exista o bancă goală. Pentru colegii de clasă, familii și profesori va fi copleșitor”, a spus directorul poliției din Munchen, Hubertus Andrae. În semn de „solidaritate, responsabilitate și sprijin” pentru copii, Andrae le-a cerut ziariștilor să evite să înregistreze și să realizeze interviuri în apropierea școlilor. În Germania, vacanțele școlare încep la date diferite în funcție de fiecare land federal, iar în acest an în Bavaria vacanța de vară începe abia la 1 august.