Asasinii de care se temea Vântu şi de care fug până şi interlopii. Cât costă şi cum ajung rackeţii în România
- Marian Păv ăla şc
- 10 ianuarie 2015, 12:11
3.000 de dolari este preţul unui asasinat cerut de un racket care provine din fosta URSS. Oamenii de legătură sunt traficanții de țigări de la granița de Est a țării.
Sorin Ovidiu Vîntu este probabil cel mai cunoscut personaj public care s-a lăudat cu faptul că a cunoscut asasini de peste Prut, denumiți popular rackeți. În discuția cu Sebastian Ghiță din 2011, care i-a adus și o condamnare de un an, fostul mogul de la Realitatea se laudă că știe mulți asasini, dar și că a ucis “sute, nu zeci” de rackeți pe care i-a îngropat prin dealuri de prin Moldova.
Prețul minim al contractării unui asasin plătit este dezvăluit tot de Vîntu, într-un interviu acordat lui Alex Mihai Stoenescu pentru o carte despre Revoluția din 1989. "Curajosul" om de afaceri refuză să dezvăluie tot ce știe de frica rackeților.
“Mai mult nu vă spun pentru că nu sunt sigur că a dispărut asasinatul politic. N-am chef sa mă trezesc cu un glonţ în cap pentru o problema care nu ma interesează. O mână de ucrainean costa 3.000 de dolari. Asa ca fiţi şi dumneavoastra prudent!”, spune dintr-o dată afaceristul care până atunci se plângea că oamenii din Roman erau nişte fricoşi.
Startul în slujba crimei, la 19 ani
Andrei Cîrpă, în vârstă de 19 de ani, militar din Republica Moldova, a fost prins în timp ce încerca să treacă Prutul înot în martie 2014. Polițiștii de frontieră au găsit asupra lui 32 de cartușe de pistol mitralieră, calibrul 7,62 milimetri, două hărți, două cuțite, un telefon mobil şi un binoclu. Urma să ajungă în Iași, unde anchetatorii bănuiesc că Andrei Cârpă urma să comită o infracțiune, posibil chiar să ucidă o țintă.
Racketul a intrat în țară pe o rută folosită de traficanții de țigări între Moldova și România. “În urma verificărilor specifice efectuate în cooperare cu autoritățile statului vecin, s-a stabilit că bărbatul este un cetățean din R. Moldova, în vârstă de 19 de ani, care a traversat râul Prut înot, pentru a intra ilegal în România. Prin această zonă intră de obicei traficanții de țigări", au precizat polițiștii de frontieră.
Traficanții, oamenii de legătură
Faptul că asasinul de 19 ani folosea una dintre rutele traficanților de țigări nu este una întâmplătoare. Aceștia din urmă sunt de fapt oamenii de legăturilor ala așa-zișilor racheți, cunoscuți ca și criminalii care iau viața cuiva chiar și pentru câteva sute de euro. Preţul pentru contractarea unui astfel de asasin pleacă de la câteva sute de euro, pentru cei fără experienţă, şi ajunge şi până la 20.000 de euro pentru rackeţi care deja au în CV mai multe asasinate. De altfel preţul se negociază în funcţie de numărul de oameni ucişi de fiecare criminal pe bani.
Așa cum au descoperit anchetorii din cazul Valeriu Damian, omul de afaceri din Bacău ucis în 2009, și în dosarul asasinatului din Vitan, asasinii din spațiul ex-sovietic sunt tocmiți prin intermediul rețelor de contrabandiști cu țigări. Uneori chiar rețelele de trafic cu țigări se ocupă și de asasinate.
Traseul prin care frații Măraru au ajuns la Vitalie Proca, asasinul din Vitan
- 1.După asasinarea lui Gheorghe Măraru de către Puiu Mironescu cei doi frați ai săi au încercat să se răzbune pe rival. Așa că primul pas a fost să contacteze apropiați ai rețelor de traficanți de țigări din Iași.
- 2.Una dintre aceste rețele este controlată de cei trei frați Druţă, autorii mai multor asasinate în Republica Moldova și cu conexiuni în Ucraina și câteva legături în lumea pestriță din Moscova. Liderul grupării este Ion Anton Druţă.
- 3. Cunoștințele din Ucraina ale fraților Druţă i-au făcut legătura cu Vitalia Proca.
- 4. Acesta a fost tocmit pentru frații Măraru să-l ucidă pe Puiu Marinescu.
- 5. Vitalie Proca comite asasinaul, însă din greșeală îl confundă pe Marinescu cu un alt om de afaceri din București.
Asasini angajaţi pentru jaf
Grigore și Tudor Druță, fraţii lui Ion Anton Druţă, au pus la cale alt asasinat, în august 2011, asupra lui Valeriu Damian, unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Bacău. Anchetatorii romani spun ca aceştia au cerut unei grupări de tâlhari, tot din Republica Moldova, să îl jefuiască pe afacerist. Pentru că nu s-a reușit să se afle dacă s-a comandat asasinarea lui Damian, procurorii au mers doar pe varianta jafului.
Indivizii au furat atunci bani şi bijuterii de 300.000 de euro. Jaful pare mai degrabă o execuţie: surprins în casa, Damian a fost imobilizat: hoții l-au legat cu bandă adezivă, astupandu-i gura, ca sa nu poată striga după ajutor. Valeriu Damian avea 65 de ani si coordona, împreună cu fratele sau, o afacere prospera cu petrol. A murit in urma unui edem pulmonar, potrivit medicilor legiști.