Miercuri începe procesul unui cetățean rus, acuzat că a asasinat un fost comandant cecen, într-un parc din Berlin, din ordinul Moscovei.
Vadim K, de asemenea cunoscut și ca Vadim S, este acuzat că a împușcat un cetățean georgian identificat de autoritățile germane ca Tornike K, de 40 de ani, în grădina publică Kleiner Tiergarten, pe 23 august, anul trecut, scrie Moscow Times.
Procurorii germani, care nu divulgă niciodată numele complete ale suspecților înaintea începerii proceselor penale, au declarat că asasinatul la comandă a fost făcut în contul regimului rus, fapt care a determinat Berlinul să expulzeze doi diplomați ruși.
Moscova a negat acuzația, întreprinzând represalii echivalente la adresa Germaniei.
Cancelara Angela Merkel a declarat în luna mai că asasinatul „tulbură cooperarea bazată pe încredere” dintre Berlin și Moscova, iar unii analiști au sugerat că asasinatul a dus la o schimbare importantă a modului în care lidera germană abordează relațiile cu Rusia.
Merkel a subliniat importanța de a menține un dialog deschis cu omologul său rus, Vladimir Putin, însă a înnăsprit din nou tonul în ultima perioadă.
Procesul din Germania al lui Vadim K are loc pe fondul unei furii europene la adresa Rusiei, după otrăvirea opozantului Alexei Navalnîi, care se află sub tratament în capitala Germaniei.
Germania a declarat că testele pe care le-a efectuat au dezvăluit că Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, a fost otrăvit cu un agent neurotoxic letal, Noviciok, datând din era societică.
Franța și Suedia au sprijinit și ele această concluzie, care aruncă responsabilitatea atentatului în grădina Kremlinului.
Guvernul lui Merkel nu a exclus instituirea unor sancțiuni ale UE asupra Rusiei.
Pe acest fond de tensiuni, procesul care începe miercuri va fi atent monitorizat de observatori, cu speranța că vor ieși la lumină amănunte privind implicarea Rusiei în omor.
Site-ul de investigații Bellingcat, specializat în dezvăluiri legate de Rusia, a afirmat că suspectul este Vadim Krasikov, are 54 de ani, a crescut în Kazahstan, pe vremea când acesta făcea parte din URSS, apoi s-a mutat în regiunea rusă Siberia.
El ar fi fost pregătit special de serviciul rus de informații, FSB (fost KGB) și ar fi făcut parte dintr-o unitate de elită, afirmă site-ul.
Cu câteva zile înaintea asasinatului, Krasikov a pozat în turist, vizitând mai multe zone din Paris, inclusiv Turnul Eiffel, înainte de a călători la Varșovia, potrivit unei relatări separate a Der Spiegel.
A vizitat și obiectivele turistice ale capitalei Poloniei, după care a dispărut pe 22 august, fără a-și înregistra plecarea de la hotel, scrie săptămânalul german.
A doua zi, călare pe o bicicletă, în parcul Kleiner Tiergarten din Berlin, suspectul s-a apropiat de victimă din spate, apoi a tras cu un pistol Glock 26 echipat cu un amortizor în pieptul lui Tornike K din lateral,după cum au relatatat procurorii.
După ce victima s-a prăbușit la pământ, acuzatul a tras două focuri în capul acesteia, decesul fiind instantaneu.
Asasinul a fost văzut aruncând o geantă în râul Spree din apropiere, în care poliția a descoperit ulterior pistolul Glock, o perucă și o bicicletă.
Suspectul a fost arestat la scurt timp după crimă, care a avut loc la o distanță de numai câteva minute de cancelarie și de parlamentul german.
Anchetatorii au descoperit mai târziu, pe 25 august, telefonul său mobil și un bilet de întoarcere la Moscova, în camera de hotel din Varșovia.
Președintele rus Vladimir Putin a descris victima drept un „războinic, foarte crud și sângeros”, care a luptat alături de separatiștii ceceni împotriva forțelor ruse în Caucaz și a fost implicat atacuri cu bombe de la metroul din Moscova.
Rusia a mai afirmat că făcea demersuri pentru extrădarea sa.
Numit de presa germană Zelimkhan Khangoșvili, victima supraviețuise anterior la două atentate în Georgia.
După acestea, el a cerut azil politic în Germania și a petrecut ultimii ani în această țară.
Atât acest asasinat cât și otrăvirea lui Navalnîi au fost comparate cu otrăvirea fostului agent rus Serghei Skripal, în martie 2018, în Marea Britanie, pentru care de asemenea au fost acuzate serviciile secrete ruse.
Dincolo de barbaria asasinatului din parcul berlinez, rămâne întrebarea: cum de a acordat Germania azil politic unui terorist?