Asasinate politice în Asia și Africa (I)

Asasinate politice în Asia și Africa (I) Indira Gandhi. Sursa foto: Wikipedia

Observăm, la o simplă trecere în revistă a evenimentelor violente din Asia și Africa, faptul că atentatele și loviturile de stat din aceste state sunt contemporane cu marileacțiuni și confruntări din timpul Războiului Rece.

Asasinate politice în Asia și Africa. Marile blocuri postbelice au încercat săse confrunte și în aceste zone, considerate oarecum marginale,dar în care existau regimuri autoritare, întrerupte de perioade specifice democrației incipiente. Chiar și azi, în lumea postcolonială, regimurile politice din aceste state sunt fragile, iar schimbările politice au accente violente.

Tentativă eșuată contra Ayatollahului Komeini

La 26 iunie 1981, în timpul unei rugăciuni, actualul lider religios al Iranului, ayatollahul Ali Kamenei a căzut victimă unui atentat, pus la cale de către fundamentaliști. Unul dintre ei a plantat în fața locului unde Kamenei citea rugăciunile rituale unj magnetofon pentru a înregistra, chipurile, mesajul religios. Acesta a apăsat butonul de înregistrare și, la un minut și jumătate s-a produs explozia. Kamenei a rămas de atunci cu brațul drept paralizat și a suferit răni serioase la plămâni și piept, supraviețuind atentatului.

Asasinarea în Egipt a lui Anwar el Saddat

La 6 octombrie 1981, era asasinat Președintele Egiptului Anwar el Saddat, cel care a contribuit la detensionarea conflictului dintre Israel și Liga Arabă, Egiptul restabilind relațiile diplomatice cu Israelul, după ce Israelul s-a retras din Peninsula Sinai. Liga Arabă a decis ca sediul său nu mai fie la Cairo, ci să fie stabilit la Tunis, în Tunisia. Anwar el Saddat a fost asasinat în timpul unei parade militare, de către militanți fundamentaliști, infiltrați în forțele speciale egiptene, aceștia acuzândul de pactizare fără acordul poporuluim egiptean, cu inamicul comun, Israelul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Asasinate politice în Asia și Africa. Lichidarea Indirei Gandhi

Primul ministru indian Indira Gandhi, fiica lui Jawaharlal Nehru și el fost premier al Indiei,  a fost asasinată de gărzile sale de corp, la 31 octombrie 1984 (în acel moment, marele actor și realizator de televiziune Peter Ustinov o aștepta într-o curte interioară, deschisă a reședinței oficiale pentru un interviu), din cauza faptului că ea refuzase să se implice în acordarea autonomiei ținutului sickhsilor, care doreau întemeierea unui stat, Kalisthan, ”Pământul celor puri”. Indira Gandhi a avut o prezenţă strălucitoare în India independentă.

A militat pentru creşterea statutului de mare putere, pentru apărarea tradiţiilor, dar şi pentru modernizare. În timpul mandatelor sale, după ce a ajuns inclusiv la închisoare, Indira Gandhi a impus India ca o forţă, dotând armata Indiei, inclusiv cu bomba atomică, India efectuând teste nucleare.

Au fost asasinate care au zguduit lumea și au demonstrat că oamenii politici sunt vulnerabili în fața extremismului.