Asasinate la Casa Albă. Istoria președinților americani răpuși de gloanțele călăilor

Asasinate la Casa Albă. Istoria președinților americani răpuși de gloanțele călăilor Casa Albă. Sursa foto: Wikipedia

Statele Unite. Istoria modernă a celei mai puternici națiuni din lume a început odată cu revolta celor 13 colonii britanice împotriva Imperiului Britanic și a declarației de independență semnată de cele 13 entități statale distincte.

Președinți din Statele Unite care au fost răpuși de gloanțe

Statele Unite nu s-ar fi putut erija în gardianul democrației fără aportul liderilor George Washington, Alexander Hamilton, Benjamin Franklin, John Adams, Samuel Adams, Thomas Jefferson, James Madison sau John Jay, pe care istoria i-a numit „The Founding Father”, fondatorii Statelor Unite.

În toată istoria celui mai puternic stat din lume, patru președinți au sfârșit în urma unor atentate. Iar alți patru au scăpat la fel ca prin minune, la fel ca Donald Trump. Abraham Lincoln deschide lista președinților din Statele Unite care au murit în urma asasinatelor. Agresorul, John Wilkes Booth, a urmărit elimiarea președintelui, a vicepreședintelui și a secretarului de Stat al SUA.

Abraham Lincoln

Abraham Lincoln. Sursa foto: Wikipedia

Abraham Lincoln a fost împușcat în timpul unei piese de teatru

John Wilkes Booth, un actor nu prea celebru, a pledat pentru sclavia negrilor și, inițial, a vrut să-l răpească pe Abraham Lincoln în 1864. Booth nu a întâmpinat dificultăți să intre în Teatrul Ford din Washington, unde Lincoln venise să vizioneze comedia „Our American Cousin”. Actorul a intrat în loja președintelui și la împușcat în cap.

Ne puteți urmări și pe Google News

În tot acest timp, un alt complice, Lewis Paine, a urmărit să-l înjunghie pe secretarul de stat William H. Seward, imobilizat la pat din cauza unui accident, doar că tentativa de asasinat asupra secretarului de stat a eșuat. George Atzerodt trebuis să-l elimine pe vicepreședintele Andrew Johnson, însă s-a speriat și a preferat să-și facă curaj într-un bar, până s-a îmbătat criță.

Statele Unite, țara cu cea mai veche Constituție din lume

James Garfield este al doilea președinte asasinat. Garfield nu s-a bucurat prea mult de cea mai înaltă funcție din Statele Unite. Charles Guiteu, de profesie pamfletar, l-a asasinat imediat după ce Garfield și-a preluat mandatul. Se pare că pamfletarul avea probele mintale.

Mai mult decât atât, pamfletarul reatardat a fost deranjat de faptul că administrația americană i-a refuzat în repetate rânduri solicitarea de a fi învestit ca ambasador la Viena. În iunie 1882, gazetarul a fost condamnat la moarte prin spânzurare. În ceea cel privește pe președintele Garfield, acesta a mai dus-o două luni în stare gravă, dar pe 19 septembrie 1881 a murit.

Abram Garfield, președinte Statele Unite

James Abram Garfield. Sursa foto: Wikipedia

John Fitzgerald Kennedy, președintele mort în timpul Războiului Rece

William McKinley completează șirul președinților din Statele Unite care au fost asasinați. Călău i-a fost un anarhist de origine poleneză, Leon Czolgosz, care și-a dorit reeditarea atentatului asupra regelui Italiei, Umberto I, care avusese loc cu un an înainte.

Călăul și-a dus la bun sfârșit dorință în timpul unei recepții din 6 septembrie 1901 cu ocazia unei expoziții panamericane la Buffalo. Inițial, președintele american a supraviețuit, însă o rană la stomac i-a fost fatală. Opt zile mai târziu McKinley a murit. Aceeași soartă a avut-o și călăul Czolgosz, care a fost executat prin electrocutare.

William McKinley

William McKinleey. Sursa foto: Wikipedia

John Fitzgerald Kennedy este poate cel mai celebru președinte din Statele Unite care a fost asasinat. Kennedy a fost împușcat mortal în noiembrie 1963 la Dallas. Lee Harvey Oswald, asasinul președintelui Kennedy a fost la rândul lui ucis două zile mai târziu. În jurul acestei povești s-au țesut teorii ale conspirației.

John F. Kennedy, președinte Statele Unite

John F. Kennedy. Sursa foto: Wikipedia

Revista presei